Nieuws

Gitta: “De leeftijdsgrens van 65 jaar is pure discriminatie”

Team Vooruit

Thursday 23

September 2021 13:47

Vandaag betalen personen met een handicap minder belastingen. Dat is zo omdat zij heel wat extra zorgnoden hebben, en dus ook meer kosten moeten betalen. Voorwaarde is wel dat de handicap is vastgesteld vóór de leeftijd van 65 jaar. Gitta Vanpeborgh en Joris Vandenbroucke dienden een wetsvoorstel in om die leeftijdsgrens te schrappen. Gitta legt het uit. 

 

Gitta, onder welke voorwaarden betaal je minder belastingen?

Je handicap moet vastgesteld zijn vóór de leeftijd van 65 jaar. Alleen dan heb je recht op de verhoogde belastingvrije som en betaal je minder inkomstenbelastingen. 

Is je handicap op latere leeftijd vastgesteld? Dan val je uit de boot. Dat is voor mij absurd. Het is gewoon niet uit te leggen dat iemand van 66 jaar die lijdt aan de ziekte van Parkinson, geen recht heeft op een fiscale tegemoetkoming, terwijl iemand van 64 jaar dat wél krijgt.

Het actieplan van minister Lalieux voorziet de mogelijkheid om deze voorwaarde te wijzigen. Concrete acties zijn dus nodig. Daar maken Joris en ik met dit wetsvoorstel werk van.

(Lees verder onder de Facebookpost.)

 

Waarom is deze verandering nodig? 

Als samenleving moeten we zorg dragen voor mensen met een zorgnood of handicap, ongeacht hun leeftijd. Vooruit staat dan ook voor betaalbare zorg voor iedereen door rechtvaardige belastingen. 

Ook na 65 jaar moet de beste zorg betaalbaar zijn voor mensen met een handicap. Deze leeftijdsgrens is onrechtvaardig en bovendien pure discriminatie. Daarom schrappen wij deze voorwaarde in ons wetsvoorstel. 

 Lees ook  Gebruik het geld waarvoor het is bedoeld, help mensen met een zorgnood >

Wat is jullie voorstel?

Met ons wetsvoorstel vervangen we de leeftijdsgrens door een criterium van zorgbehoevendheid. Zo bepalen we objectief wie een fiscale tegemoetkoming krijgt als gevolg van een handicap, ongeacht de leeftijd. 

Deze maatregel ondersteunt ook kinderen die de zorg voor een hulpbehoevende ouder op zich nemen.

Zijn jullie verder tevreden over het Federaal Actieplan van minister Lalieux? 

Absoluut. Het is een correcte vertrekbasis. Het actieplan voorziet bemoedigende en noodzakelijke maatregelen. 

Met dit wetsvoorstel willen wij de minister alvast de hand reiken als een actieve partner om dit plan uit te voeren op basis van gelijkheid en rechtvaardigheid.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.