Nieuws

Hannes Anaf: "Gebruik het geld waarvoor het is bedoeld, help mensen met een zorgnood"

Team Vooruit

Monday 20

September 2021 17:02

De Vlaamse regering draagt geen zorg voor Vlamingen met een handicap of zorgnood. Vlaams parlementslid Hannes Anaf: “De wachtlijsten blijven maar groeien. Het geld dat is voorzien raakt moeilijk bij de mensen.”

De wachtlijsten voor personen met een handicap zijn ellenlang. Hoe komt dat?

De wachtlijsten zijn gedeeltelijk te verklaren door de overstap naar het systeem van persoonsvolgende financiering. Daarbij focust men op de specifieke zorgnoden van iedereen die in aanmerking komt. 

Dat systeem is goed en kan perfect werken als de Vlaamse overheid voldoende middelen voorziet. Daar knelt het schoentje. De Vlaamse regering voorziet veel te weinig middelen. Het geld dat wél voorzien is, gebruikt men blijkbaar niet voor wat het bedoeld is: mensen met een grote zorgnood verder helpen. 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Over hoeveel geld spreken we hier dan, Hannes? 

In 2018 en 2019 werd telkens 1,8 miljard euro uitgetrokken voor de werking van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). 

Ik ontdekte dat in 2019 128 miljoen euro van het voorziene budget niet werd uitgegeven. In 2020 bleef nog eens 62 miljoen euro over. Dat betekent dat maar liefst 152 miljoen euro onaangeroerd bleef. En dat terwijl de wachtlijsten blijven groeien. Hoe leg je dat uit?

Welke gevolgen heeft dat? 

Momenteel staan er zo’n 15.000 mensen op de wachtlijst. En die wachtlijst blijft maar groeien. Iedereen heeft het recht om deel te nemen aan de samenleving. Daar moeten we als overheid voor zorgen. 

Als die 152 miljoen euro wel besteed was, konden 3000 mensen vroeger geholpen zijn. Het geld is er, waarom wordt het dan niet gebruikt? 

 Lees ook  Acht uur op de bus naar school? Zo maken we er een einde aan >

Hoe legt Wouter Beke, minister van Welzijn, dit uit? 

(Lees verder onder de Twitterpost.)

Minister Beke schuift de verantwoordelijkheid van zich af. Hij zegt dat het probleem bij “de gebruiker” ligt. Mensen zouden het budget wel krijgen, maar niet uitgeven. Dat is onzin. In 2018 was er slechts een overschot van 8,7 miljoen. Toen raakte het geld dus wél bij wie het nodig had.




Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.