LOKAAL: GENT – Vier ‘relance-psychologen’: al 668 Gentenaars geholpen
Team Vooruit
Tuesday 26
October 2021 12:42
De corona-crisis heeft heel wat psychologisch leed berokkend bij heel wat mensen, zo blijkt uit allerlei signalen en studies. Een klap die wellicht nog zal nazinderen. “Maar het stadsbestuur heeft daar van meet af aan oog voor gehad” weet ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke. “Onder impuls van Rudy Coddens, onze schepen van Gezondheid, werden zogenaamde ‘relance-psychologen’ ingeschakeld die gratis ter beschikking staan van kwetsbare Gentenaars die behoefte hebben aan psychologische hulp. Ik was benieuwd naar het resultaat van die inzet. Hoeveel relance-psychologen zijn er aan de slag? Wie bereiken ze? Hoe maken ze een verschil?”
Al 668 mensen geholpen
Het ‘vragenuurtje’ voorafgaand aan de gemeenteraad van 25 oktober 2021 bleek dé geschikte plek voor Rudy om op die vragen te antwoorden. “Tussen november 2020 en januari 2021 zijn er vier relancepsychologen gestart. Die kregen aanvankelijk een contract van twee jaar, maar door subsidies van de federale overheid is dat project met een jaar verlengd. Er werden al 668 mensen bereikt. 196 zijn in begeleiding, 341 hebben hun begeleiding al afgerond. 66 mensen wachten op een opstart van de begeleiding en 65 mensen zijn toegeleid naar een beter passend aanbod (bijvoorbeeld naar een psychiater, of omdat ze meteen moesten worden opgenomen).”
De groep is zeer divers: van kinderen tot ouderen; burgers met invaliditeitsuitkering en met een inkomen uit tewerkstelling; burgers met lichte klachten tot chronisch psychiatrische patiënten. En ze komen uit alle wijken en deelgemeenten, maar net iets vaker uit de 19e-eeuwse gordel. “Vanaf oktober 2021 worden bij alle aanmeldingen gekeken of er nog een actief OCMW-dossier met hulpverlening. Is dat het geval, dan worden de cliënten toegeleid naar de psychologische dienst van het OCMW.”
Klachten effectief behandeld, re-activatie in maatschappij bevorderd
Waar maken deze relancepsychologen het verschil? “Stress, depressie, angst en andere klachten (ontstaan of versterkt door corona) kunnen behandeld worden. Gezinnen die onder druk kwamen te staan worden terug op de goeie weg gezet. De veiligheid van partners en kinderen wordt opgevolgd, indien nodig wordt er ingegrepen.”
Ook de re-activatie in de maatschappij wordt bevorderd. “Burgers met complexe en/of chronische problematieken kunnen door de behandeling tijdelijk tot een verlichting van hun symptomen komen. Zo vermijden we dat ze meer verregaande hulp met een hoge kost nodig hebben (zoals residentiële behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis).”
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Martine Lemonnier geeft fakkel door aan Mathias Pierquin in BCSD
Bertrand Demiddeleer29.01.2022
-
Minister Peeters, zorg voor goed geventileerde bussen!
Vooruit Brugge10.01.2022
-
Schepers trekt het aangetekende beroep B-Hive niet in
Vooruit Hasselt6.01.2022