Nieuws

LOKAAL: Gent – Eerste genderinclusief toilet in Gent: ‘Fysieke én mentale drempels wegnemen’

Team Vooruit

Tuesday 14

December 2021 14:17

Astrid De Bruycker, onze schepen van Gelijke Kansen, en Annelies Storms, onze schepen van Facility Management, hebben op 14 december 2021 samen het eerste genderinclusief openbaar toilet in Gent geopend, het Voorhavenpark aan loods 22 in de Muide.

Voor Astrid opnieuw een belangrijke stap vooruit richting haar ambitie om van Gent een stad te maken waar iederéén zich welkom voelt. “We nemen fysieke en mentale drempels want iedereen kan comfortabel gebruik maken van dit toilet. De stereotiepe opdeling tussen ‘gebroekte’ mannen en ‘gerokte’ vrouwen is noch relevant, noch functioneel en sluit sommige mensen uit. We stappen dus af van dat hokjesdenken. Thuis heb je toch ook maar één toilet dat door iedereen gebruikt wordt?”

De Stad Gent investeert voortaan enkel nog in integraal toegankelijke en genderinclusieve openbare toiletten. Want: veel genderdiverse personen vermijden openbare toiletten omdat ze zich daar oncomfortabel of onveilig voelen.

“Het genderinclusief toilet heeft urinoirs, zittoiletten én een rolstoegankelijk toilet dat ruimer is en beugels heeft. Er is maar één toegang, en op de signalisatie zijn geen vrouwelijke of mannelijke icoontjes terug te vinden. Er werd bewust gekozen voor wit sanitair tegen een donkergrijze achtergrond omdat de contrastwerking zorgt voor een betere visualisatie voor slechtzienden. Bovendien zorgen genderinclusieve toiletten volgens onderzoek van Universiteit Gent voor kortere wachttijden, voornamelijk voor de vrouwelijke bezoekers. Kortom, iedereen wint erbij.”

1 miljoen euro per jaar voor aanleg en onderhoud toiletten

In Gent zijn er 185 openbare toiletten, het hoogste aantal in Vlaanderen. In 70 procent van die toiletten heeft de Stad intussen gezorgd voor een luiertafel en een toilet voor rolstoelgebruikers. Genderinclusieve toiletten zijn trouwens niet helemaal nieuw in Gent: tijdens de Gentse Feesten zijn de toilethokjes al even voor iedereen beschikbaar.

“Voldoende en proper publiek sanitair is cruciaal in een stad. Het gaat om het comfort van Gentenaars én bezoekers. We investeren jaarlijks 1 miljoen euro in de aanleg en het onderhoud van openbare toiletten om onze reputatie van ‘plasvriendelijke stad’ te verdienen” legt Annelies uit. “We deden de nieuwe signalisatie in een opvallende kleur én geven de ‘plaskaart’ een update zodat de toiletten ook online snel te vinden zijn. Op die manier levert FM wel een belangrijke bijdrage aan de realisatie van onze idealen. Als afscheidnemend schepen van FM weet ik dat het werk van onze mensen vaak niet rechtstreeks in verband gebracht wordt met die realisaties, maar het is wél onontbeerlijk.”

Slim gebruik van data

Met de hulp van sensoren meet de Stad Gent bovendien hoeveel bezoekers een openbaar toilet over de vloer krijgt. Het toilet onder de Sint-Michielshelling telt bijvoorbeeld gemiddeld 4.000 bezoekers per week. “Die data helpen ons om te weten te komen waar er nog toiletten nodig zijn en om het onderhoud efficiënter te maken. We hebben vorige maand, in november, de miljoenste bezoeker gehad dit jaar.”

 

De online plaskaart vind je hier


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant