Nieuws

LOKAAL: GENT – Astrid De Bruycker ontvangt zilveren medaille voor 9 hectare extra bos in twee jaar

Team Vooruit

Monday 18

October 2021 11:33

Groot nieuws op donderdag 14 oktober 2021: Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, kreeg van de Vlaamse overheid de zilveren medaille omdat de Stad Gent 9 hectare bos heeft aangeplant in de periode 2019-2020. “De minister noemde Gent, samen met Knokke-Heist en Merelbeke, ‘absolute pioniers in ons bosuitbreidingsverhaal’. Dat is een mooie waardering van onze inspanningen voor bebossing.”

Gent wil in de periode 2019-2025 niet minder dan 90 hectare bijkomend bebossen. “Dat zou moeten lukken, samen met partners zoals de Vlaamse overheid en verenigingen zoals Natuurpunt. We hebben in 2019 en 2020 al 34,27 hectare gepland. Méér dan een derde van ons doel dus. En we gaan door op ons élan, dus dat komt goed…”

Om de gevolgen van klimaatopwarming in de stad en het hitte-eilandeffect te counteren, zoekt Gent ook constant naar plekken die dichtbebouwd zijn, om daar, op verschillende manier, meer groen te voorzien voor de bewoners. “Dat heeft een grote waarde, ook voor het mentaal welbevinden. Dat heeft de coronacrisis duidelijk aangetoond: onze parken, onze bossen, dat zijn echt de ‘tuinen van de Gentenaars’.”

Grootste kansen in de groenpolen in de rand van Gent

De grootste kansen in Gent liggen in de groenpolen, de grote park- en natuurgebieden die in de rand van Gent worden ontwikkeld. Sommige groenpolen zijn al grotendeels gerealiseerd, zoals de Gentbrugse Meersen en het Parkbos. De Vinderhoutse Bossen zijn volop in ontwikkeling; voor het Wonderwoud, het oud-vliegveld van Lochristi op de rand met Gent, krijgen de plannen stilaan vorm.

“In elk van die groenpolen ligt een aanzienlijke bebossingsopdracht. We hebben ons immers ook voorgenomen er voor te zorgen dat elke Gentenaar op maximum 5 kilometer afstand van zijn woning een groenpool heeft, waar hij ook woont. Die groenpolen zijn op hun beurt verbonden met kleiner groen doorheen onze stad, in een gebiedsdekkende groenstructuur.”

‘Betonstop in de praktijk’ in Gent!

Enter: het ‘Ruimtelijk UitvoeringsPlan Groen’, op 28 september 2021 definitief goedgekeurd door de Gentse gemeenteraad. “Zondermeer een historisch moment. We hebben met één pennentrek het aandeel grondgebied met een groene bestemming met 20% laten toenemen. Heel concreet zullen we, binnen dit RUP, 113 hectare bijkomend groen realiseren, waarvan 30 hectare bos. Dat is dus eigenlijk een betonstop in de praktijk…”

Gent wil tegen 2030 1.260 hectare bos hebben. “We zijn op de goeie weg. Eind 2020 zaten we al aan 1.067 hectare, 116 hectare meer dan in 2014! En we gaan op dat elan verder. Nog iets minder dan 200 hectaren te gaan, op 9 jaar: dat zou dus moeten lukken.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant