LOKAAL: GENT – Astrid De Bruycker: ‘Debat over Caermersklooster om écht samen stad te maken’
Team Vooruit
Tuesday 19
October 2021 16:39
Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie, wil een stadsbreed debat over de toekomst van het Caermersklooster in het Patershol. Eigenaars (sociale) Woonmaatschappij WoninGent en de Provincie Oost-Vlaanderen willen het verkopen. Dat viel slecht bij een aantal actievoerders die het voormalige klooster daarom al sinds mei 2021 bezetten. Ze willen niet dat de plek wordt ingepalmd door projectontwikkelaars voor de bouw van bijvoorbeeld dure luxeappartementen.
“Ik heb het heft in handen genomen, ook al is de Stad Gent zelf geen eigenaar. Er liggen een aantal toekomstmogelijkheden voor, daar moeten we samen over nadenken. We hebben met beide eigenaars onderhandeld dat we een jaar de tijd nemen om het maatschappelijk debat daarover te voeren. Welk draagvlak is er voor welke definitieve invulling? De Stad zal dat gesprek faciliteren zodat we álle stemmen horen, ook die van mensen die niet de gewoonte (of de durf) hebben om bij wijze van spreken luid te roepen. We willen iedereen de kans geven deel te nemen: buurtbewoners, eigenaars, middenveldorganisaties, enzovoort.”
De eerste stap in dat stadsdebat was een infomoment op maandag 18 oktober 2021 in De Centrale samen met sogent, Woningent, buurtbewoners en verenigingen. “Een goed debat begint met het delen van informatie. Op het infomoment is de haalbaarheid voorgelegd van enkele scenario’s die sogent liet berekenen. Dat was alvast een hele goeie, constructieve start van het debat. Ik heb veel betrokkenheid en gedrevenheid gemerkt om de toekomst van het Caermersklooster samen te bepalen. ’t Is een moeilijk maar belangrijk dossier, net dán moet je durven de tijd te nemen en het gesprek aangaan met de Gentenaars. Alleen op die manier zullen we écht ‘samen stad maken’.”
In elk geval: de Stad Gent streeft naar een maatschappelijk relevante toekomst voor het Caermersklooster. “Vandaar dat wij onder andere de piste van het zogenaamde ‘loopplankhuis’ verder willen verkennen. In zo’n loopplankhuis wordt een kleine groep jonge gedetineerden begeleid richting re-integratie in de samenleving, iets dat beter werkt dan ze gewoon in de gevangenis te stoppen. Dat lijkt ons in elk geval een zeer waardevol project. Maar zoals gezegd: het verder uitwerken en bespreken van alle pistes zal uiteraard onderdeel zijn van het stadsdebat.”
In de tussentijd wordt nog met de eigenaars afgesproken over een tijdelijke invulling. De Stad wil zelf een deel gebruiken om van daaruit het stadsdebat te voeren. Ook de eigenaars zelf hebben daarin plannen. Zo had de Provincie al jarenlang een afspraak met de buurtdekenij over het gebruik van ruimtes, die blijft overeind. Voor de andere delen wordt nog onderzocht wat mogelijk is.
Wie iets op de agenda wil zetten van het stadsdebat over (de functie van) het Caermersklooster of zelfs interesse heeft om een deel van de ruimte in te vullen: mail gerust naar [email protected]!
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Martine Lemonnier geeft fakkel door aan Mathias Pierquin in BCSD
Bertrand Demiddeleer29.01.2022
-
Minister Peeters, zorg voor goed geventileerde bussen!
Vooruit Brugge10.01.2022
-
Schepers trekt het aangetekende beroep B-Hive niet in
Vooruit Hasselt6.01.2022