Nieuws

Gaan we blijven toekijken als er een etnische zuivering zou plaatsvinden? Niet met Vooruit.

Team Vooruit

Wednesday 10

January 2024 17:26

“Het geweld in Gaza moet stoppen. Vooruit blijft pleiten voor een staakt-het-vuren, de gijzelaars moeten vrijgelaten worden en er moet ongehinderd en permanent humanitaire hulp naar de bevolking in Gaza gaan”, zegt onze Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez. “Het idee van Israëlische ministers om Palestijnse inwoners gedwongen te verplaatsen is onaanvaardbaar. Gaan we blijven toekijken als er een etnische zuivering zou plaatsvinden? Niet met Vooruit. Ik plaats Belgische steun voor de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof op de Belgische en Europese agenda."

Vooruit staat aan de kant van alle onschuldige burgers

“Een staat, geleid door een extreemrechtse regering, is veel verder aan het gaan dan haar recht op zelfverdediging toelaat en is een collectieve straf aan het uitvoeren op onschuldige burgers”, zegt Caroline. “Sommige Israëlische ministers hebben nu het idee om Gazanen te deporteren. Als dat wordt uitgevoerd, spreken we over een etnische zuivering.”

“Een staat, geleid door een extreemrechtse regering, is veel verder aan het gaan dan haar recht op zelfverdediging toelaat en is een collectieve straf aan het uitvoeren op onschuldige burgers”

Israëlische aanvallen op medische infrastructuur, scholen, water- en energievoorzieningen zijn een schending van het internationaal humanitair recht. Onschuldige burgers zijn daar het slachtoffer van. “Als wij zien dat Israëlische kolonisten systematisch mensen uit hun dorpen jagen en Palestijnse infrastructuur vernietigen die mede door Belgische ontwikkelingshulp is gefinancierd, dan staan wij inderdaad op onze strepen en wijzen we de Israëlische regering erop dat ze die gewelddadige kolonisten moet stoppen in plaats van hen te steunen.”

Caroline zet Belgische steun voor de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël op de politieke agenda

“Israël voert een schaamteloos kolonisatiebeleid. Dat zeg ik niet, dat staat zo in talloze resoluties van de Verenigde Naties”, vervolgt Caroline. "De gewelddadige Israëlische kolonisten moeten stoppen met hun aanvallen op Palestijnen en een visaverbod krijgen. Dat worden belangrijke punten van het Belgische voorzitterschap."

Gaan we blijven toekijken als er een etnische zuivering zou plaatsvinden?

Daarom zet Caroline Belgische steun voor de Zuid-Afrikaanse genocidezaak tegen Israël op de politieke agenda. “We betwisten niet het bestaansrecht van Israël, maar daarom moeten we toch niet lijdzaam toekijken op zo veel buitenproportioneel geweld tegen een burgerbevolking, zelfs al gaat het om de vergelding van een terreurdaad?” 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant