Nieuws

Frank: “De gezondheid van kinderen en jongeren beschermen, is onze absolute prioriteit”

Team Vooruit

Thursday 02

November 2023 15:52

Roken is nog steeds één van de grootste oorzaken van overlijden of ziektes in ons land. Maar liefst 24%, ofwel een kwart van de bevolking, rookt. En toch geeft 60% daarvan aan te willen stoppen. Daarom kondigt onze minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een hele reeks nieuwe maatregelen aan om roken tegen te gaan. “Dit is opnieuw een stap vooruit om te komen tot een rookvrije generatie. We willen dat mensen, en zeker jongeren, beter beschermd worden en minder in contact komen met tabak of alternatieve rookmiddelen. Daarom werpen we drempel na drempel op, om het de tabakslobby moeilijker te maken hun ongezonde producten aan de man te brengen. De rokers reiken we dan weer de hand om hen te helpen te stoppen met roken.”

10 maatregelen voor een gezonde toekomst

1. Verbod op uitstallen tabaksproducten

2. Verbod op verkoop tabaksproducten

3. Meer plaatsen met rookverbod 

4. Uitbreiding rookverbod in vervoersmiddelen

5. Extra belastingen op tabak

6. Strengere controles met mogelijkheid tot sluiting

7. Strenger beleid op e-sigaretten

8. Verbod op nicotinezakjes

9. Behandeling met nicotinevervangers

10. Uitbreiding reglementering naar alle tabaks- en gelijksoortige producten

 

1. Verbod op het uitstallen van tabaksproducten

Vanaf 1 januari 2025 geldt er een ‘display ban’ voor tabaksproducten. Winkels mogen sigaretten, vapes enzovoort dan niet meer uitstallen. De producten moeten opgeborgen worden in een aparte ruimte of afgesloten kast.

2. Verbod op verkoop tabaksproducten

Tijdelijke verkooppunten, zoals festivals, en grote winkels zullen vanaf 1 januari 2025 geen tabaksproducten meer kunnen verkopen.

In horecazaken zal men tabak kunnen blijven verkopen. Ook rookruimtes zullen kunnen blijven bestaan, maar minderjarigen krijgen geen toegang tot de rookruimte. 

“We werpen drempel na drempel op, om het de tabakslobby moeilijker te maken hun ongezonde producten aan de man te brengen.” 

3. Meer plaatsen met rookverbod met name waar kinderen en jongeren komen

Zien roken, doet roken. Daarom mag er vanaf 1 januari 2025 niet meer gerookt worden op plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen. 

Dit geldt al sinds 2022 in attractieparken, dierentuinen en kinderboerderijen. Nu worden ook sportterreinen, zorginstellingen, opvang- en onderwijsinstellingen en bibliotheken rookvrij. 

4. Uitbreiding rookverbod in vervoersmiddelen

Roken op het openbaar vervoer (trein, tram en bus) was al verboden. Vanaf het voorjaar van 2024 wordt ook het professioneel personenvervoer, zoals taxi’s en bussen, rookvrij. 

5. Extra belastingen op tabak

Volgens Kom op tegen Kanker is een prijsverhoging van tabaksproducten de meest effectieve maatregel om het aantal rokers terug te dringen en om jongeren van de sigaret te houden.

Daarom zullen sigaretten, roltabak en e-sigaretten op 1 januari sterk in prijs stijgen. De prijs van een pakje sigaretten stijgt met ongeveer 25%, ofwel 2 euro. 

6. Strengere controles met mogelijkheid tot sluiting

Er komt een grote controlecampagne op de verkoop en reclame van tabaksproducten. Na het vaststellen van een overtreding kan een mogelijke sluiting volgen. 

Daarnaast zetten we opnieuw sterk in op ‘mystery shopping’. Minderjarige jobstudenten worden dan ingezet worden om te kijken of winkels zich aan de regels houden. Krijgen zij zomaar tabak mee of niet? Vanaf 2025 zullen verkooppunten ook wettelijk verplicht zijn om een bewijs van leeftijd te vragen indien de koper er jonger uitziet dan 25.

“De gezondheid van kinderen en jongeren beschermen, is onze absolute prioriteit.”

7. Strenger beleid op e-sigaretten

Passievrucht, papaya of pannenkoeken? E-sigaretten zijn vandaag in alle smaken en kleuren te verkrijgen. Dat maakt de stap om te starten met roken voor heel wat jongeren makkelijker. 

Er is al een verbod op lichtjes in e-sigaretten. Nu moet het aroma van de e-sigaret ook in neutrale termen geadverteerd worden op de verpakking. Vanaf 2025 willen we bovendien de wegwerpsigaret verbieden. 

8. Verbod op nicotinezakjes

Nicotinezakjes kunnen een opstap zijn naar roken op een jonge leeftijd. Het is dan ook vooral enorm populair bij jongeren. Nicotinezakjes zijn door de tabaksindustrie op de markt gebracht als tabaksvrij product. Toch bevatten ze nog steeds de heel verslavende stof nicotine. 

Daarom is de verkoop van nicotinezakjes verboden sinds oktober.  “De tabakslobby verzint altijd maar nieuwe producten om mensen aan te zetten tot roken of mensen verslaafd te houden. Dat moet stoppen. De gezondheid van kinderen en jongeren beschermen, is onze absolute prioriteit”, stelt Frank.

9. Behandeling met nicotinevervangers 

Nicotinevervangende therapieën kunnen rokers helpen om te stoppen met roken op lange termijn.  Momenteel loopt er een dossier rond nicotinevervangers bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen. In het voorjaar van 2024 valt er een beslissing over de terugbetaling.

“We reiken rokers de hand. Om hen te helpen om te stoppen met roken.”

10. Uitbreiding reglementering naar alle tabaks- en gelijksoortige producten

Veel regels die al gelden voor klassieke sigaretten zijn nog niet van kracht op andere tabaksproducten, zoals sigaren en waterpijpen. In 2024 breiden we die regelgeving daarom uit. 

Zo krijgen alle tabaksproducten krijgen een gestandaardiseerde verpakking en een gezondheidswaarschuwing. De verkoop van tabak online was al verboden, maar dit verbod gaan we nu ook uitbreiden. De toevoeging van een verplichte bijsluiter wordt nu ook al voorzien.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant