Nieuws

Federaal. Werken moet lonen en eerlijke belastingen voor multinationals

Team Vooruit

Thursday 10

June 2021 17:20

Het loonakkoord is er: werken wordt meer beloond. Anja Vanrobaeys is tevreden, er zijn belangrijke afspraken gemaakt. Alleen door te bouwen aan vertrouwen gaat iedereen vooruit. Ondertussen kijkt Joris Vandenbroucke tevreden naar het akkoord van de G7. Daar is afgesproken dat multinationals minimum 15% belastingen moeten betalen op winst. Elk zijn deel is niets te veel.

 • Anja Vanrobaeys: een verschil maken lukt alleen als je bouwt aan vertrouwen

  Werken wordt meer beloond. Afgelopen dinsdag hakten vakbonden en werkgeversorganisaties een aantal belangrijke knopen door. “Dit is opnieuw een belangrijke stap vooruit. Na de pensioenen, na extra geld voor de zorg en na de verhoging van de sociale uitkeringen ligt nu een sociaal akkoord op tafel. Een akkoord met belangrijke afspraken, zeker voor de minimumlonen”, zegt federaal parlementslid Anja Vanrobaeys.

  LEES OOK: De belangrijkste vragen over loonakkoord beantwoord - Anja Vanrobaeys >>

  “Laat mij hier klare taal spreken: dit doen we allemaal in crisistijd. Dit doen wij terwijl er van alle kanten druk is om de gewone werkman te negeren. Dit is niet eenvoudig, dit lukt alleen als je bouwt aan vertrouwen”, gaat Anja verder. 

  Ze maakt zich ook zorgen over het gevaarlijke discours van sommige, waaronder dat van meneer Hedebouw: “Het ondermijnt het overleg, het maakt compromissen onmogelijk. Veel beloven, weinig waarmaken is één ding. Een akkoord ondermijnen en daarmee de mensen met een minimuminkomen weer het slachtoffer laten zijn, daar pas ik voor.

  Vooruit investeert steeds weer in sociale zekerheid terwijl er van alle kanten druk is om de gewone werkman te negeren. Dit is niet eenvoudig, dit lukt alleen als je bouwt aan vertrouwen

  Laat mij duidelijk zijn voor al het groep en alle bezwaren: al dertien jaar staan de minimumlonen stil. Het kan niet alleen anders, het moet ook écht anders", zegt Anja. 

  Voor mensen maken we écht het verschil

  De laatste weken was er veel commentaar van de rechtse oppositie en extreem links. Dit staat volgens Anja een evenwichtig akkoord niet in de weg. 

  “Steeds weer nemen deze regering en wij socialisten onze verantwoordelijkheid. Dat doen we niet voor niks. Ik hecht veel waarde aan ouders die spreken over wat een hoger minimumloon voor hen betekent. Hoe we volgens hen echt het verschil maken met de beslissingen van de afgelopen periode", gaat Anja verder. 

  Het is dan ook voor deze ouders dat Anja op haar strepen staat. “Meneer de premier, laat ook dit sociaal akkoord effect hebben voor alle mensen. Maak werk van de volgende stap, maak ook van dit sociaal akkoord weer een succes", besluit Anja. 

 • Joris Vandenbroucke pleit voor eerlijke belastingen

  Elk zijn deel is niets te veel, dat blijkt nog maar eens. Zelfs de groep grootste industrielanden, de G7, staat achter een belasting van minstens 15% op de winst van multinationals. Dat is goed nieuws: het maakt een einde aan de race naar de bodem, de lokroep van belastingparadijzen, de concurrentiestrijd tussen verschillende landen. 

  Ga in gesprek met Joris Vandenbroucke tijdens onze digitale sessie Duurzame en veilige mobiliteit >>

  “Afgelopen jaar hebben we meer dan ooit beroep gedaan op solidariteit om onze samenleving draaiende te houden. En solidariteit, dat is uw deel krijgen maar ook uw deel doen. Dat inzicht rijpt stilaan overal”, zegt federaal parlementslid Joris Vandenbroucke.

  Een minimumbelasting zonder uitzonderingen

  “We zijn er nog niet. Deze verandering komt niet vanzelf. De Ierse minister van Financiën zaagt nu al aan de stoelpoten van dit akkoord. En zo zijn er ook anderen. Het is dus goed dat wij in het regeerakkoord hebben afgesproken dat deze regering wel een voortrekker zal zijn voor een wereldwijde minimumbelasting van multinationals, zónder allerlei uitzonderingen. Geen kaas met gaten.”

  Ontdek al onze digitale sessies >>
 


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant