Federaal. Over dure energiecontracten, hoge bankkosten én een eerbetoon aan Linda De Win
Team Vooruit
Thursday 01
July 2021 18:47
Melissa Depraetere strijdt in het federaal parlement voor betere en goedkopere dienstverlening van banken, voor mensen die digitaal niet meekunnen. Kris Verduyckt ijvert voor duidelijke energiefacturen in mensentaal, zodat je als consument kan overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Wie het politiek nieuws volgt, kan niet anders dan haar appreciëren: Wetstraatjournaliste Linda De Win gaat op pensioen. De Vooruit-fractie, zowel Vlaams als federaal, zette haar in de bloemetjes.
-
Merci Linda De Win
Jaren was ze het gezicht van de Wetstraat en hield ze politici van alle strekkingen bij de les. Bij Linda De Win kom je niet zomaar weg met een ingestudeerd nummertje, een ontwijkend antwoord of ‘geen commentaar’. Als doorwinterd Wetstraatjournaliste met een uitstekende achtergrondkennis, een gezonde portie lef en een doorzettingsvermogen om u tegen te zeggen, legde ze het vuur aan de schenen van alle parlementsleden. Namens de hele Vooruit-fractie willen we Linda bedanken om ons al die jaren scherp te houden. Het ga je goed, Linda!
(Het artikel gaat verder onder de Twitterpost.)Begonnen aan het laatste vragenuurtje van dit seizoen in het @vlaparl. #villapolitica @canvastv pic.twitter.com/vWdp23146n
— Linda De Win (@lindewin) June 30, 2021 -
Melissa Depraetere strijdt tegen hoge bankkosten
De digitalisering zet zich ook in de bankwereld voort. Dat is vooruitgang, maar brengt ook een digitale kloof met zich mee. De kosten voor basisdiensten die vroeger vanzelfsprekend en vooral ook gratis waren, komen er nu bij. Wie niet meekan in die digitale wereld, betaalt de prijs.
Wie niet meekan met die digitalisering betaalt daar twee keer de prijs voor
“Kan je niet overweg met een bankkaart en haal je steeds cash af? Daar betaal je voor. Wil je je eigen rekening inkijken? Daar betaal je voor. Het is niet voor het eerst dat we hier over de banken en hun dienstverlening spreken. Uit een onderzoek van de Gezinsbond blijkt dat bijna 22% van de bevraagde gezinnen geen geld heeft voor een smartphone of computer of er niet mee overweg kan en dus opdraaien voor die kost. Dat is de realiteit”, zegt Kamerfractieleider Melissa Depraetere.
LEES OOK: Melissa Depraetere maakt werk van digitaal stemmen >>Loketfuncties, bankkantoren en geldautomaten verdwijnen uit het straatbeeld
Daarnaast verminderde het aantal bankkantoren met 40% in de afgelopen 10 jaar. Melissa: “Banken hebben het altijd over servicegerichtheid en laten de ene na de andere reclame passeren over hun dienstverlening. Uiteindelijk komt dit neer op een platte besparing op de kap van wie (net) niet overweg kan met een smartphone of computer. De nabijheid van een bankkantoor is dan ook nog eens afhankelijk van hoe je gemeente er uit ziet. Woon je op het platteland, dan kan je nog wat verder rijden."
De banken worden steeds duurder
"Wie niet meekan met die digitalisering betaalt daar twee keer de prijs voor: men moet steeds verder op zoek naar iemand die kan helpen en basisdiensten in banken worden steeds duurder. Niet alleen ouderen, ook kwetsbare groepen zijn hier de dupe van. Voor een geweigerde verrichting rekenen banken nu al tot 7,26 euro aan. Per verrichting. Het gaat niet over een kleine groep, heel wat mensen worden hiermee geconfronteerd", besluit Melissa.
Daarom pleit Vooruit voor lagere bankkosten en een stevige basisverlenging. We gaan pas vooruit als iedereen mee vooruit kan. -
Kris Verduyckt vraagt duidelijke energiefacturen
Energie is een basisrecht, maar niet elk gezin heeft het beste energiecontract tegen de laagste prijs. Heel wat gezinnen betalen dus te veel voor hun energie. Tegen de grote energiebedrijven voelen consumenten zich machteloos.
Wij moeten ervoor zorgen dat de energiefactuur in begrijpelijke taal in de bus van de mensen terecht komt
“Het onderzoek van de CREG (De Commissie voor De Regulering van de Elektriciteit en het Gas) is overduidelijk. Slechts 5% van de gezinnen beschikt over één van de goedkoopste energiecontracten. En hoe komt dat? Gezinnen vinden hun energiefactuur te complex. De energiefactuur bestaat uit pagina’s vol cijfers en berekeningen", zegt federaal parlementslid Kris Verduyckt.
LEES OOK: 10 oplossingen voor je energiefactuur >>
DE CREG leidt medewerkers van OCMW's en gemeenten op om mensen wegwijs te maken in hun energiefactuur. Kris vindt dat absurd: “Het kan toch niet dat wij professionelen moeten uitleggen hoe de energiefactuur in elkaar zit, zodat zij gezinnen kunnen helpen?"
Iedereen heeft recht op het goedkoopste energietarief
Voor Kris is de taak van de overheid dan ook duidelijk: "Wij moeten ervoor zorgen dat de energiefactuur in begrijpelijke taal in de bus van de mensen terecht komt. Daar hebben we enkele weken geleden een belangrijke stap voor gezet. Binnenkort wordt de energiefactuur ingekort tot één A4 in mensentaal. Met Vooruit maakten wij een tienpuntenplan. Het verbod op slapende energiecontracten was al een belangrijke stap. Eenvoudig taalgebruik op facturen eveneens", aldus Kris.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024
-
What a ride!
Team Vooruit12.06.2024
-
Wij horen bij de winnaars van deze verkiezingen
Team Vooruit13.06.2024