Nieuws

LOKAAL: Essen.- Nieuwe cultuurzaal komt in wijk ‘Statie’

Helmut Jaspers

Bediende

Wednesday 04

May 2022 08:05

Uit de gemeentelijke bevraging van enkele jaren geleden werd het duidelijk dat er in Essen nood is aan een degelijke culturele infrastructuur. Het gemeentebestuur startte in 2019 op voorstel van cultuurschepen Helmut Jaspers (Vooruit) een verkenningstraject.  De kogel is door de kerk: er komt een gloednieuwe cultuurzaal op de site aan het Parochiecentrum Statie.

In 2019 en 2020 werd aan alle Essense verenigingen, scholen en mogelijke gebruikers gevraagd wat de noden zijn. Dat gebeurde onder leiding van Guy Redig, voormalig professor aan de VUB, doctor in de sociale wetenschappen en een specialist in deze materie. Eind 2020 werkte professor Redig zijn rapport af. De conclusie is dat er in Essen nood is aan een degelijke cultuurzaal met een uitschuifbare tribune met capaciteit voor minimum 350 zitplaatsen en een geschikt podium met de nodige geluids-, licht- en theatertechnieken.

Deze polyvalente infrastructuur moet voldoende ruimte bieden voor het Essense verenigingsleven om op een kwalitatieve manier activiteiten te organiseren. Van theatervoorstellingen, concerten en filmavonden tot restaurantdagen, tentoonstellingen of academische zittingen.

Helmut Jaspers, schepen van Cultuur (Vooruit): “We willen dat dit project qua uitstraling en gebruiksgenot voor artiesten én bezoekers goed zit. De cultuurzaal moet plaats bieden aan professionele programmaties zoals concerten of theatervoorstellingen, maar evengoed aan verenigingen voor hun optredens, concerten, restaurantdagen of quizavonden. Harmonies, zangkoren of grotere gezelschappen moeten nu noodgedwongen gebruik maken van zalen die hiervoor eigenlijk onvoldoende geschikt en uitgerust zijn. In sommige gevallen moeten ze zelfs uitwijken naar een andere gemeente.”

Grote investering

Voor onze gemeente zal dit de grootste patrimoniuminvestering worden van de voorbije jaren. Het bouwen van een professioneel cultureel centrum vraagt specifieke kennis. Die kennis heeft de gemeente zelf niet in huis. Daarom huurt het de nodige expertise in.

De gemeenteraad keurde op voorstel van schepen Helmut Jaspers unaniem een belangrijke stap goed in het traject. “De gemeente schreef via een marktconsultatie verschillende financiële instellingen aan. Intussen is Belfius aangesteld om de technische en financiële begeleiding van het project op zich nemen. Op basis van de resultaten van de eerdere bevraging, plaatsbezoeken aan gelijkaardige centra en in samenspraak met de verschillende actoren wordt nu het ‘plan van eisen’ opgemaakt. Daarin staat welke zalen en inrichting we wensen. Nadien volgt het ontwerp én de realisatie”, sluit Helmut af.

Locatie

Er werden verschillende locaties bekeken en onderzocht. Uiteindelijk kwam de site van het parochiecentrum Statie uit de bus als meest geschikt.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant