Nieuws

LOKAAL: ESSEN.- Stapje dichter bij nieuwe cultuurzaal!

Helmut Jaspers

Bediende

Saturday 26

February 2022 15:09

Uit de gemeentelijke bevraging van enkele jaren geleden, kwam duidelijk naar voor dat er in Essen nood is aan een degelijke culturele infrastructuur. Het gemeentebestuur startte in 2019 op voorstel van cultuurschepen Helmut Jaspers (Vooruit) dan ook een traject dat moet leiden naar een gloednieuwe cultuurzaal.

In 2019 en 2020 werd aan alle Essense verenigingen, scholen en mogelijke gebruikers gevraagd wat de noden zijn. Dit gebeurde onder leiding van prof. Dr. Guy Redig, gespecialiseerd in deze materie. Eind 2020 werkte professor Redig zijn rapport af. Daaruit kwam duidelijk de nood aan een degelijke culturele zaal met een uitschuifbare tribune met capaciteit van minimum 350 zitplaatsen en een degelijk podium met de nodige geluids-, licht- en theatertechnieken. Deze polyvalente infrastructuur zal voldoende ruimte bieden voor het Essense verenigingsleven om op een kwalitatieve manier activiteiten te organiseren.  Van theatervoorstellingen, concerten en filmavonden tot restaurantdagen, tentoonstellingen of academische zittingen.

Helmut Jaspers, schepen van cultuur (Vooruit): “We willen dat dit project zowel qua uitstraling, qua opzet als wat gebruiksgenot voor artiesten én bezoekers betreft goed zit. De cultuurzaal moet voldoende polyvalent zijn en dus zowel plaats kunnen bieden aan professionele programmaties zoals concerten of theatervoorstellingen. Maar evengoed en vooral moeten er ook de verenigingen terecht kunnen voor hun optredens, concerten, restaurantdagen of quizavonden.  Harmonies, zangkoren of grotere gezelschappen moeten nu noodgedwongen gebruik maken van zalen die hiervoor eigenlijk onvoldoende geschikt en uitgerust zijn. In sommige gevallen moeten ze zelfs uitwijken naar een andere gemeente.”

 

Grote investering

Voor onze gemeente zal dit waarschijnlijk de grootste patrimoniuminvestering worden van de voorbije jaren. Naast de behoefte aan financiering vergt de realisatie en voorbereiding van dergelijk project veel ondersteuning en specifieke kennis. Die kennis heeft de gemeente zelf niet in huis. Daarom moet hiervoor de nodige expertise ingehuurd worden.

Dinsdag keurde de Essense gemeenteraad op voorstel van schepen Helmut Jaspers unaniem een belangrijke stap goed in het traject.  Helmut: “Via een marktconsultatie zullen verschillende financiële instellingen worden aangeschreven. Één van deze instellingen zal de begeleiding van het project op technisch en financiële vlak op zich nemen. Op basis van de resultaten van de eerdere bevraging, plaatsbezoeken aan gelijkaardige centra en in samenspraak met de verschillende actoren zal het ‘plan van eisen’ worden opgemaakt met daarin welke zalen en inrichting we wensen. Nadien wordt er ondersteuning geboden in het ontwerpen én voor de realisatie”.

Locatie

Over de juiste locatie van het centrum zal vermoedelijk ook zeer binnenkort duidelijkheid komen.  Momenteel onderhandelt de gemeente nog met twee grondeigenaars.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant