Nieuws

LOKAAL: Deurne x Ertbrugge

Vooruit Deurne

Tuesday 21

March 2023 14:57

Vooruit Deurne organiseerde een wandeling door het Ertbruggebos. Dit natuurgebied van 40 hectare ligt op de grens tussen Deurne en Wijnegem en heeft een onschatbare ecologische waarde. De grote opkomst en de uitgesproken interesse van de mensen uit de buurt, bewijzen hoeveel belang men in Deurne hecht aan dit rustpunt voor mens en dier.

 

Ondanks dat de meteorologische lente al begonnen zou moeten zijn, was het op zaterdag 18 maart maar een druilerige ochtend. Desalniettemin kwamen er rond 10:00 toch een 30-tal geïnteresseerde buurtbewoners en sympathisanten opdagen aan de ingang van de Ertbruggedreef.

Natuurwaarde

Onder begeleiding van Ludwig van den Eynde, natuurgids bij Natuurpunt, trok de groep het bos in. Met veel enthousiasme en kennis van zaken werden ze onderhouden over de steeds meer aanwezige voorjaarsbloeiers in en rond het bos en de bosanemonen en de daslook die hun eerste, frêle bloempjes lieten zien.

Er werd ook meer duiding geven bij de pijnlijke kap die er afgelopen herfst had plaatsgevonden. Twaalf monumentale beuken moesten toen, tegen de zin van iedere natuurvriend, gekapt worden. Ze waren namelijk te sterk aangetast door schimmel, waardoor ze bij de minste wind een gevaar vormden voor de herfstwandelaars in het bos. Hierdoor beslisten de boomexperten van zowel het Agentschap Natuur en Bos als het district dat er moest overgegaan worden tot actie.

“We hebben er bewust voor gekozen om de stammen van de beuken te laten staan. Dit maakt het uitzicht niet alleen aangenamer, ze hebben vooral nog een enorme ecologische meerwaarde”

(Frank Vercammen, districtsschepen voor groen).

Bedreiging

Wanneer de groep arriveerde aan het begin van de statige, 600 meter lange lindendreef (ook wel ‘de Boze Dreef’ genaamd), werd nog een laatste keer stilgestaan bij de ecologische meerwaarde van dit prachtige natuurdomein.

Maar er werd ook stilgestaan bij de potentiële, toekomstige bedreigingen voor het bos. Aanvragen om te mogen bouwen, al dan niet met keuze voor natuurmaterialen uit respect voor de omgeving, een reservatiestrook waarop (of onder?) een mogelijke toekomstige nieuwe autostrade zou komen, de invulling van de Makro site of het tijdelijk gebruik van de huidige parking… het zijn allemaal zaken waar een district bedachtzaam mee moet omgaan in een stedelijke context.

“Deurne is een van de weinige districten waar je nog heerlijk kan verdwalen in een bos met een grote rijkdom aan fauna en flota. Of een wandeling maken van 10km aan een stuk, zonder één keer uit het groen te komen. Dat is iets wat we moeten koesteren. Dat is iets waar ik voor wil strijden.”

(Frank Vercammen, districtsschepen voor groen).


Ga naar Vooruit Deurne
Over de Auteur

Vooruit Deurne

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant