Nieuws

De verantwoordelijkheid van wie in 2017 niet ingreep in het PFOS-schandaal is gigantisch

Team Vooruit

Thursday 28

October 2021 18:34

Hannes Anaf over de dramatische bloedwaarden in de buurt van Zwijndrecht. Lees meer ▼

→ Freya Van den Bossche: “Zijn de Vlaamse woonzorgcentra deze keer wel klaar voor een vierde golf?Lees meer▼

 • Hannes: “De verantwoordelijkheid van wie in 2017 niet reageerde op de PFOS-vervuiling, is gigantisch”

  Als voorzitter van de PFOS-onderzoekscommissie is Hannes Anaf vastberaden om de onderste steen naar boven te halen in het PFOS-dossier. Wie was wanneer op de hoogte? Wie had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen?

   LEES OOK  Melissa: "Door alle achterpoortjes te sluiten, beschermen we de huiseigenaars." >

  Intussen voerde het Agentschap Zorg en Gezondheid een bloedonderzoek uit bij de omwonenden van de 3M-site in Zwijndrecht.

  Wat blijkt? 9 op de 10 mensen lopen het risico op gezondheidseffecten door de vervuiling. Bij de helft is een veel te hoog PFOS-gehalte vastgesteld. Dramatische cijfers.

  (Lees verder onder de Facebookpost.)

  Zware impact op gezondheid

  Hannes grijpt in: “De jarenlange vervuiling met PFOS heeft een bijzonder zware impact op de persoonlijke gezondheid van mensen.

  Het wordt nog pijnlijker als je ziet welke factoren een rol spelen bij de hoge waarden. Zo blijkt de consumptie van eigen eieren een belangrijke rol te spelen.

  Het is de taak van de Vlaamse regering om haar burgers te beschermen

  In 2017 lag een rapport op tafel waaruit bleek dat eieren uit eigen tuin eten zware gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Pas in juni van dit jaar werd die maatregel gecommuniceerd naar de mensen.”

  De PFOS-commissie heeft heel wat vragen te beantwoorden. “Waarom is er in godsnaam niet eerder opgetreden? Wat als we die maatregel 4 jaar geleden al hadden kunnen nemen? Waarom is dit bloedonderzoek ook toen al niet afgenomen? 

  Verantwoordelijkheid

  Die vertraging heeft voor veel meer en vermijdbare schade gezorgd. 4 jaar stilstand. 4 jaar onwetendheid bij de burgers. En dus 4 jaar langer totaal onnodige blootstelling”, stelt Hannes scherp. 

  “De resultaten van dit onderzoek maken de verantwoordelijkheid van wie toen niét heeft geageerd echt gigantisch groot. Er is gespeeld met de gezondheid van de mensen. Niet meer of niet minder. 

  We moeten ook naar de toekomst kijken. Deze regering moet haar verantwoordelijkheid opnemen. Het is de taak van de Vlaamse regering om haar burgers te beschermen", besluit Hannes. 

 • Freya: “Tijdens de vierde golf nog steken laten vallen? Dat kan niet”

  Freya Van den Bossche vindt het een goede zaak dat het Covid Safe Ticket wordt ingevoerd in Vlaanderen.

  “Al was het misschien met lange tanden. Samen met de mondmaskers zorgt het CST voor onze veiligheid, zonder we onze vrijheid moeten inboeten.”

   STEM NU  Welke uitdaging moeten we volgens jou aanpakken? >

  Ook de derde prik kwam ter sprake. “Het is goed dat Vlaanderen klaarstaat om de derde prik toe te dienen zodra het advies van de Hoge Gezondheidsraad er is. We kunnen dat snel organiseren.” 

  (Lees verder onder de foto.)

  Woonzorgcentra

  Toch schort er nog heel wat aan het Vlaams coronabeleid, zeker in de woonzorgcentra. 

  Freya: “Er ontbreken cijfers uit de woonzorgcentra, slechts 2 op 3 woonzorgcentra geeft de besmettingen door. Op die manier blijft er heel wat belangrijke informatie onder de radar en kunnen we niet tijdig ingrijpen.”

  Daarnaast moeten we ook ons zorgpersoneel beschermen. Het kan niet dat er geen plan is voor wanneer het zorgpersoneel uitvalt.

  Op die manier kunnen we niet tijdig ingrijpen
  Zorg voor een concreet plan

  Dat deze overheid twee jaar geleden niet voorbereid was op een pandemie, dat begrijp ik. Maar bij de vierde golf nog steken laten vallen? Dat is onbegrijpelijk. 

  Zorg ervoor dat we besmettingen vroeg detecteren en zorg voor voldoende zorgpersoneel dat klaarstaat”, besluit Freya. 

   


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.