Conner: “Ik blijf strijden voor sterk onderwijs”
Ronny Wolfcarius
Friday 27
January 2023 16:03
Het niveau van ons onderwijs zakt jaar na jaar. De grootste oorzaak daarvan is het lerarentekort. Want 7 op de 10 scholen kreeg vorig jaar een vacature niet ingevuld. Onze Voorzitter Conner Rousseau trekt opnieuw aan de alarmbel: “Deze Vlaamse regering speelt met de toekomst van onze kinderen.”
Conner, waarom maak jij je zorgen over ons onderwijs?
Ik maak mij gigantische zorgen over ons onderwijs. Ik maak mij zorgen voor alle kinderen die thuis geen Nederlands horen, want zij zijn een vogel voor de kat. En ik maak mij zorgen over onze welvaart. Wij hebben geen olie in onze grond, geen gas en geen diamant. Wij zijn een kenniseconomie. Onze rijkdom hangt, voor een groot deel, af van het niveau van ons onderwijs. En dat niveau zakt jaar na jaar.
De grootste bedreiging voor ons onderwijs is het lerarentekort. Hoe wil je dat leerlingen Nederlands kunnen als er geen leerkracht voor de klas staat?
Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs >
Hoe komt het dat het niveau van ons onderwijs blijft dalen?
De grootste bedreiging voor ons onderwijs is het lerarentekort. Dat tonen de cijfers ook aan: in 2021 vond een school gemiddeld 7 weken lang geen leraar, in 2022 is dat al gemiddeld 11 weken. En dat terwijl een schooljaar maar 37 weken telt. Daarnaast vond 7 op de 10 scholen vorig jaar zelfs géén vervanger voor een vacature. Dat is écht een probleem. Hoe wil je dat leerlingen Nederlands kunnen als er geen leerkracht voor de klas staat?
Het niveau van het Nederlands gaat ook al jaren achteruit…
Inderdaad, ik maak me daar enorm veel zorgen om. De kennis van het Nederlands is nog nooit zo slecht geweest. Dat blijkt uit de PISA-resultaten (internationaal vergelijkend onderzoek dat kennis en vaardigheden bij 15-jarigen test n.v.d.r.) en ook uit onderzoek van de KU Leuven. Terwijl het net super belangrijk is dat kinderen met voldoende kennis van het Nederlands opgroeien op school en dat ouders betrokken zijn bij de schoolcarrière van hun kinderen.
Taal is dé belangrijkste motor voor een job, voor op de schoolbanken, voor het leven. Alleen zo geven we elk kind gelijke kansen in ’t leven.
Taal is dé belangrijkste motor voor een job, voor op de schoolbanken, voor het leven. Alleen zo geven we elk kind gelijke kansen in ’t leven. Daarom is het ook zo belangrijk dat we ouders daarin ondersteunen door extra taallessen aan te bieden. Dat is aanbod er vandaag niet. Integendeel. De wachtlijsten voor taallessen zijn nog nooit zo lang geweest en de Vlaamse regering heeft de lessen nu zelfs betalend gemaakt.
Doet de Vlaamse regering iets aan die problemen in het onderwijs?
Neen, ik blijf op mijn honger zitten. Er is geen plan voor ons onderwijs. Ik bezoek veel scholen: leerlingen zitten slecht in hun vel, leerkrachten voelen zich niet gesteund en ouders maken zich zorgen over het onderwijs van hun kinderen. Ben Weyts is al 4 jaar minister en ontdekt nu pas dat er een lerarentekort is. Maar hij weet zelf niet wat hij ermee moet doen, dus stelt hij maar een Raad der Wijzen aan. Laat mij heel duidelijk zijn: de fase van onderzoeken is echt al lang gepasseerd. Het is 5 na 12: er moeten nù oplossingen komen voor ons onderwijs.
Er is geen plan voor ons onderwijs. Het is echt 5 na 12: er moeten nù oplossingen komen voor ons onderwijs. De fase van onderzoeken zijn we echt al lang gepasseerd.
Welke oplossingen zie jij voor ons onderwijs?
Ik vind het belangrijk om te kijken hoe andere landen dit aanpakken. Onlangs ben ik in Denemarken en Portugal geweest en ik ga binnenkort ook nog naar Finland. Enkele jaren geleden zat Portugal internationaal bij de slechtst scorende landen van Europa. Ondertussen zitten ze bij de best scorende landen van de EU. Daar kunnen we dus uit leren.
1. Lerarentekort aanpakken
De grootste bedreiging van ons onderwijs is het lerarentekort. Er zijn véél leerkrachten die keihard werken. Maar de druk op onze leerkrachten blijft toenemen en ze vallen met bosjes uit, dat valt niet te ontkennen. Wat deden ze in Portugal? Rationaliseren, dat betekent: opleidingen schrappen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een paar jaar Grieks gevolgd. Wij zaten met 5 in de klas. Een paar straten verder was er nog een klas van 5, die ook Grieks kreeg. Dat gaan we eerlijker moeten verdelen.
De grootste bedreiging van ons onderwijs is het lerarentekort. Er zijn héél veel leerkrachten die keihard werken maar de druk blijft toenemen.
We moeten ook zij-instromers beter ondersteunen zodat zij de overstap naar het onderwijs maken. Hun ervaring is echt een meerwaarde. Dan moeten zij wel tot 20 jaar ervaring mee kunnen laten tellen bij hun verloning.
2. Lerarenopleiding versterken
We moeten ook de lerarenopleiding versterken en beginnende leerkrachten beter ondersteunen. Vandaag zien we dat 1 op 3 beginnende leerkrachten stopt binnen de 5 jaar. Waarom? Omdat de opleiding hen onvoldoende voorbereidt op het werkveld.
Een leerkracht lager onderwijs wil niet alleen horen van masters en pedagogen wat ze moeten doen. Ik heb wél vertrouwen in onze leerkrachten. Zij moeten meer vrijheid krijgen en minder papierwerk.
In Portugal werd de lerarenopleiding een masteropleiding van minstens 4 jaar. Ook hier moeten we onze lerarenopleiding versterken: een leerkracht lager onderwijs wil niet alleen horen van masters en pedagogen wat ze moeten doen. We hebben nood aan meer masters in het werkveld. Ik heb wél vertrouwen in onze leerkrachten. Zij moeten meer vrijheid krijgen en minder papierwerk.
Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs >
3. Investeren in kinderopvang
Uit alle onderzoek blijkt dat kinderopvang positieve effecten heeft op de taalvaardigheid van kinderen. Kinderen die meer uren naar de kinderopvang gaan, ontwikkelen sneller op vlak van taal. En als kinderen een taalachterstand oplopen in hun eerste levensjaren maken ze die vaak in de rest van hun leven niet meer goed.
Als een kleuterjuf voor 28 kleuters staat en een kinderbegeleider in een kinderopvang verantwoordelijk is voor 9 kinderen, kan je nog weinig aan taalontwikkeling doen. Er moet écht geïnvesteerd worden in meer personeel.
Maar als een kleuterjuf voor 28 kleuters staat en een kinderbegeleider in een kinderopvang verantwoordelijk is voor 9 kinderen, kan je nog weinig aan taalontwikkeling doen. Als we willen inzetten op Nederlands, moet er écht geïnvesteerd worden in meer personeel. Ook in Portugal investeerde de socialistische regering in kinderopvang. Elk kind heeft er recht op gratis kinderopvang. Dat is beleid dat werkt.
Teken hier onze petitie voor het beste onderwijs en strijd mee > |
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024