Bert Anciaux: “Grote uitdagingen moeten we samen aanpakken”
Ronny Wolfcarius
Tuesday 22
March 2022 12:10
In de spotlight
Er zijn weinig politici zo bekend als Anciaux. Senioren herinneren zich ongetwijfeld Vic Anciaux (90) en Bert (61) heeft nog minder introductie nodig. Ook kan je niet naast het sociaal engagement van Britt (25 en kinderarts in spe) kijken in ‘Over generaties’, het boek dat ze samen schreven.
Wie het boek in huis wil halen, kan dankzij Vooruit en Bert rekenen op een korting van 25%. Bestel het boek via deze link, vul bij het afrekenen de kortingscode VOORUIT22 in en krijg het boek gratis thuisgeleverd voor € 16,9. |
In zijn lange carrière schreef Bert Anciaux heel wat boeken over de meest diverse onderwerpen: sport, interculturaliteit, diversiteit of het verenigingsleven. Thema’s die hij door zijn jarenlange ervaring als bevoegd minister als zijn broekzak kent.
Zijn nieuwste boek gaat over het thema waar hij het meest mee vertrouwd is: zijn familie. Samen met zijn vader Vic en zijn dochter Britt schreef hij het boek ‘Over generaties’. Een boek over zorg dragen voor elkaar en de wereld. Over keuzes die het verschil maken. Over zichzelf. Over elkaar. Thema’s van alle tijden, telkens op een eigen manier ingevuld.
Was het plan om een boek ‘Over generaties’ te schrijven een idee dat al langer leefde?
Er waren twee uitgeverijen die opnieuw een boek van me wilden uitgeven. Ik zag dat niet meteen zitten. Wie zit er nog te wachten op een nieuw boek van mij (lacht)? Tot enkele mensen met het plan kwamen om een boek te schrijven samen met mijn vader en ons Britt. Dat vond ik een geweldig idee.
Het was een hele eer om dat samen met mijn vader - die nu 90 jaar is - te mogen realiseren. Dat zal vermoedelijk zijn laatste boek zijn. Voor mij betekende het veel om nog eens samen met mijn vader te kunnen werken aan een project. Doordat mijn dochter Britt - jong geweld van een nieuwe generatie - er ook bij was kon ik gewoon geen nee zeggen.
Drie generaties die hun visie geven over grote maatschappelijke uitdagingen, dat is meer dan boeiend.
Drie generaties die hun visie geven over grote maatschappelijke uitdagingen, dat is meer dan boeiend. En dit mogen realiseren met één van onze kinderen, doet een vaderhart toch wel sneller slaan.
Wat is je eigenlijk zelf het meest bijgebleven uit dit boek? Heeft het je nieuwe inzichten gegeven?
In het boek zijn veel puzzelstukjes op hun plaats gevallen. Uiteraard is er een verschil tussen onze generaties, al merk je ook een gemeenschappelijk engagement. Ik kon er natuurlijk ook niet naast kijken dat ik zelf in de loop der jaren veranderd ben.
Het heeft me ook een stuk zelfrelativering gegeven. En zelfrelativering kan nooit kwaad in de politiek. Door dit project werden de zaken nog eens op scherp gesteld. Zo blijkt haarscherp hoe we niet zonder solidariteit en duurzaamheid kunnen. En ook het respect voor culturele identiteit is een rode draad doorheen het boek.
Zelfrelativering kan nooit kwaad in de politiek.
Kortom: dit boek geeft een open en eerlijke inkijk in de leefwereld van drie generaties die gemeenschappelijke waarden doorgeven aan elkaar en elkaar nog steeds beïnvloeden.
Verder ben je nu actief in een woonzorgcentra. Je hebt dus de coronacrisis vanop de eerste rij meegemaakt. Wat is je daarvan bijgebleven?
Corona maakte duidelijk dat we grote uitdagingen gemeenschappelijk moeten aanpakken. Als we dat niet doen, ontglippen ze ons. Hoe groot het egoïsme van sommigen in onze samenleving ook is, tijdens crisissen zoals deze gezondheidscrisis leren we dat oplossingen enkel collectief gevonden worden. En dat solidariteit voor iedereen beter is. We zien dat nu ook opnieuw in de oorlog in Oekraïne.
Corona maakte duidelijk dat we grote uitdagingen gemeenschappelijk moeten aanpakken. Als we dat niet doen, ontglippen ze ons.
Op het vlak van ouderenzorg moeten we ernstige lessen trekken. Wat mij betreft behoren grote geïsoleerde woonzorgcentra tot het verleden. Kleinschalige en open huizen, die deel uitmaken van de wijk en het wijkleven, moeten de toekomst zijn. Daar werk ik nu met ons team én bewoners sterk aan.
Tot slot: vertrouwen hebben in de wetenschap is gewoon essentieel. Zonder dat vertrouwen slaat een samenleving op hol.
Daarnaast zetel je ook in de senaat. Wat wil je daar nog realiseren?
Ik wil werken aan een versterking van de parlementaire democratie, op mijn manier. Sterke parlementen zijn noodzakelijk om de democratie terug te verbeteren. Uiteraard in samenspraak en met betrokkenheid van vele burgers.
Daarnaast is een open debat over de staatsstructuur nodig. Een sterke evaluatie van 50 jaar staatshervormingen kan daarbij helpen. Tot slot wil ik graag blijven opkomen voor alle Brusselaars en iedereen die moet vechten voor respect voor de eigen culturele identiteit.
Deze week bestaat Vooruit precies 1 jaar. Wat betekent Vooruit voor jou?
Vooruit is echt een beweging waar mensen die geloven in de kracht van solidariteit elkaar vinden en versterken.
Vooruit moet uitgesproken actief-pluralistisch zijn en een intercultureel Vlaanderen voorstaan. Zo’n open en partij-overschrijdende beweging, dat is een droom waar ik al heel mijn leven voor vecht.
Vooruit moet blijven duidelijk maken dat enkel met een doorgedreven solidariteit en respect iedereen beter wordt. Iedereen.
Tot slot moet Vooruit de solidariteit met de zwaksten in onze samenleving hoog in het vaandel dragen Opkomen voor vluchtelingen, geïnterneerden en gedetineerden, kinderen en jongeren. Vooruit moet blijven duidelijk maken dat enkel met een doorgedreven solidariteit en respect iedereen beter wordt. Iedereen.
Meer weten over Bert? Lees meer op zijn pagina.
Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Freya Van den Bossche wordt nieuwe voorzitter Vlaams parlement
Team Vooruit9.12.2024
-
Dankzij Vooruit eindejaarspremie voor Vlaams zorgpersoneel
Team Vooruit9.12.2024