Nieuws

Anja: “Wie hard werkt, moet erop vooruitgaan” #arbeidsdeal

Tuesday 15

February 2022 17:37

 Opinie 
“Als je elke dag werkt, moet je erop vooruit gaan. Daar strijden we met Vooruit al jaren voor”, stelt
Anja Vanrobaeys in dit opiniestuk. “Met de arbeidsdeal zorgen we voor meer vrijheid om werk en privé te combineren en een betere sociale bescherming voor fietskoeriers.” 

De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn enorm: een mismatch tussen vacatures en langdurig werklozen, burn-outs en schrijnende arbeidsomstandigheden voor mensen die werken in de platformeconomie. 

Voor mij is het duidelijk: we moeten onze arbeidsmarkt aanpassen aan de realiteit van vandaag. Met de arbeidsdeal zorgen we voor vooruitgang voor wie werkt: meer flexibiliteit als werknemer om je vrije tijd in te delen en een betere sociale bescherming voor fietskoeriers.

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Een betere sociale bescherming voor fietskoeriers

We bestellen allemaal wel eens eten via een app of kopen met onze pc iets uit de winkel. Die technologische vooruitgang is positief, maar dan moeten onze fietskoeriers die dit mogelijk maken er ook op vooruitgaan. 

Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat zij een verzekering krijgen bij een arbeidsongeval. Als je werkt, draag je bij. En als je dan valt met je zware rugzak op je fiets, heb je recht op een sterke sociale bescherming. Dat is solidariteit.

Als je werkt, draag je bij. En als je dan valt met je zware rugzak op je fiets, heb je recht op een sterke sociale bescherming.

Ik ben ook blij dat we een regeling met 8 criteria hebben uitgewerkt die bepaalt wie als zelfstandige en wie als werknemer beschouwd moet worden. Dat was niet eenvoudig. Als een computer en zijn algoritmes bepalen hoe, waar en hoeveel je werkt, kan je dan nog spreken van een zelfstandige activiteit? 

Ons land is het eerste Europese land dat de vertaalslag maakt naar een betere sociale bescherming van mensen die werken in de platformeconomie. We zetten daarmee een belangrijke stap vooruit. We bestrijden schijnzelfstandigheid en verbeteren de arbeidsvoorwaarden van onze fietskoeriers. 

▶️ Conner: “Voor ons is belangrijk dat wie werkt, erop vooruit gaat” (0min 42s)
  

E-commerce en nachtwerk

E-commerce is een belangrijk onderdeel van onze moderne samenleving. Als we willen dat mensen die online iets bestellen, de werknemers van de bedrijven én onze lokale ondernemers erop vooruitgaan, is een goede omkadering noodzakelijk. We moeten absoluut vermijden dat werknemers uitvallen omwille van fysieke klachten door nachtwerk. 

In het komende halfjaar starten een aantal proefprojecten over nachtwerk in de e-commercesector. Ik kijk dan ook uit naar de evaluaties en de feedback van de sociale partners.

Meer vrijheid voor het combineren van je werk en privé 

Te veel mensen vallen uit omdat ze keihard werken en dit niet meer gecombineerd krijgen met hun privéleven. Hoe leuk je job ook is, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 beschikbaar zijn, dat houdt niemand vol. Daarom pleit ik ook al veel langer voor een duidelijk kader voor telewerk waarbij de rekening niet uitsluitend bij de werknemer wordt gelegd. 

Zo heb je vanaf nu het recht om offline te zijn. Werkgevers mogen niet langer verwachten dat je mails leest of beantwoordt buiten je werkuren. 

De arbeidsdeal zorgt ook dat een 4-dagen werkweek mogelijk is voor mensen die daar nood aan hebben. Zo kunnen mensen die ‘s avonds nog na hun uren werken, 1 dag volledig ontstressen. 

Ook kan je 7 werkdagen op voorhand een zicht krijgen op je werkrooster en kan je als werknemer kiezen voor een wisselend werkregime. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij co-ouderschap. Als je de kinderen de ene week niet hebt, kan je minder werken dan in de week wanneer je wel de kinderen hebt. 

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Meer opleidingskansen

1 job voor heel je leven is niet meer van deze tijd. We moeten mensen dan ook voorbereiden op nieuwe jobs, zeker met de klimaattransitie voor de deur. De arbeidsdeal voorziet minstens 3 opleidingsdagen per jaar en een individueel opleidingsplan. 

Als je elke dag werkt, moet je erop vooruit kunnen gaan. Daar strijden we met Vooruit al jaren voor. Deze arbeidsdeal is opnieuw een grote stap vooruit naar meer werkbaar werk.

Anja Vanrobaeys - federaal parlementslid. 


Ga naar
Over de Auteur

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant