Nieuws

Anja: “Iedereen verdient een zorgeloze terugkeer op de werkvloer na ziekte”

Ronny Wolfcarius

Tuesday 21

June 2022 12:00

Uit onderzoek van de UGent blijkt dat werkgevers vaak weigeren om mensen met een ziekteverleden aan te nemen, uit schrik dat ze zouden hervallen. Anja Vanrobaeys: “Wie ziek is geweest en terug aan het werk wil, moet daar alle kansen toe krijgen.”

LEES OOK Melissa: "Mensen mogen niet financieel gestraft worden na ziekte" > 

De antidiscriminatiewet bepaalt vandaag dat werkgevers niet mogen discrimineren op basis van de ‘huidige of toekomstige gezondheidstoestand’. Wie ziek is geweest en terug aan het werk wil, wordt met die wetsbepaling onvoldoende beschermd. 

40 procent van de ex-kankerpatiënten keert niet terug naar de werkvloer.

Onderzoek van professor Stijn Baert van de UGent toont aan dat 40 procent van de ex-kankerpatiënten niet terugkeert naar de werkvloer. De grootste oorzaak ligt bij de werkgevers en het stigma rond het ziekteverleden van de werknemer. Werkgevers vrezen bijvoorbeeld dat een ex-patiënt opnieuw ziek wordt. Of ze zijn bang dat er te veel aanpassingen moeten gebeuren op vlak van organisatie. Uit de studie blijkt ook dat vrouwen met een kankererverleden meer nadeel ondervinden bij het solliciteren. 

Anja: “Wie ziek is geweest en terug wil werken, moeten we begeleiden en beschermen. Terug aan de slag gaan, doet zoveel. Zowel mentaal als fysiek. Zij moeten kunnen vergeten dat ze ooit “patiënt” waren.”   

Wie ziek is geweest en terug wil werken, moeten we begeleiden en beschermen. Zodat ze vergeten dat ze ooit “patiënt” waren.  

Daarom bepaalt de wet in de toekomst dat werkgevers niemand mogen discrimineren omwille van zijn of haar ziekteverleden. Het maakt daarbij niet uit over welke ziekte het gaat. Vandaag keurt de Kamer het goed om de antidiscriminatiewet toe te passen op de algemene ‘gezondheidstoestand’.

“Zo beschermen we mensen met een ziekteverleden beter”, reageert Anja. “Iedereen verdient een zorgeloze terugkeer op de werkvloer. Als werkgevers toch discrimineren, moeten ze een schadevergoeding betalen.”

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.