Melissa: “Ons voorstel maakt komaf met duurdere verzekeringen door een ziekte van 5 jaar of langer geleden”
Ronny Wolfcarius
Friday 08
April 2022 11:47
Als je ooit een ernstige ziekte hebt gehad, wordt die ziekte pas na 10 jaar ‘vergeten’ wanneer je een verzekering wil afsluiten. Tot dan moet je méér betalen voor je verzekering of krijg je er zelfs geen. Het voorstel van Melissa Depraetere pakt dit probleem aan: “Wanneer iemand 5 jaar bijvoorbeeld kankervrij is, zijn de risico’s op terugval verwaarloosbaar. Laat het recht om vergeten te worden vroeger ingaan en stop deze discriminatie.”
Iemand die genezen is verklaard van een ernstige ziekte, moet vaak méér betalen of krijgt zelfs geen verzekering van de verzekeraar. “Het kan niet dat verzekeraars het hen zo moeilijk maken”, zegt onze fractieleidster in De Kamer Melissa Depraetere. “We moeten mensen met een ziekteverleden juist beschermen.”
We moeten mensen met een ziekteverleden juist beschermen. Het kan niet dat verzekeraars het hen zo moeilijk maken.
Het recht om vergeten te worden
Als je een schuldsaldoverzekering wil afsluiten voor een lening van je huis, krijg je een waslijst aan vragen over onder andere je gewicht, je alcoholgebruik en je gezondheidstoestand. Voor een lange tijd konden mensen die kanker hadden geen schuldsaldoverzekering afsluiten, tenzij ze extra betaalden.
Sinds 1 februari 2020 brengt 'het recht om vergeten te worden' daar verandering in. Wanneer iemand 10 jaar genezen is, mag een verzekeraar de verzekering niet weigeren of bijkomende kosten opleggen. Maar dat kan nog korter. Dat zegt ook het Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE).
Inkorten van de wachttijd van 10 naar 5 jaar
Vooruit komt met een voorstel voor het inkorten van de periode om vergeten te worden van 10 naar 5 jaar. Melissa: “Wanneer iemand 5 jaar kankervrij is, zijn de risico’s op terugval verwaarloosbaar. Daarom pleiten we ervoor om 'het recht om vergeten te worden' bij verzekeraars vroeger te laten ingaan.”
We pleiten ervoor om het recht om vergeten te worden bij verzekeraars vroeger te laten ingaan.
Uit onderzoek van het KCE blijkt zelfs dat mensen die genezen zijn van borstkanker statistisch gezien geen lagere levensverwachting hebben dan de gemiddelde bevolking.
“Het onderzoek van KCE toont aan dat bij bepaalde ziektes, zoals borstkanker, 1 jaar al volstaat. Voor ons kan een wachttijd korter dan 5 jaar dus ook. Daarmee maken we een einde aan de discriminatie. We moeten mensen die ernstig ziek zijn geweest beschermen”, besluit Melissa.
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Voor een beter en socialer Vlaanderen
Team Vooruit29.09.2024
-
Hoe stem je geldig?
Team Vooruit23.09.2024
-
Maak kennis met onze nieuwe parlementsleden
Team Vooruit14.06.2024