Nieuws

Anja: “Doorbreek nu wat al jaren misgaat op onze arbeidsmarkt”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 25

May 2022 14:00

→ 1,3 miljoen Belgen werken niet. Dat moeten we dringend oplossen. Anja Vanrobaeys roept op om ervoor te zorgen dat iedereen aan het werk kan. Lees meer ▼

→ In 2021 stierven meer dan 600 mensen in het verkeer. Joris Vandenbroucke: “Een andere, betere aanpak is nodig. Een rijbewijs met punten haalt wegpiraten van onze wegen, voorkomt slachtoffers en redt levens. Waar wachten zij nog op?” Lees meer ▼

 • Anja: “Pak de problemen op de arbeidsmarkt nu aan”

  1,3 miljoen mensen werken niet in ons land. Dat blijkt uit de recentste Eurostat-cijfers. “En dat terwijl onze vacatures niet ingevuld raken. Hoe kan dat?”, begint federaal parlementslid Anja Vanrobaeys.

  Er zijn zoveel drempels op onze arbeidsmarkt waardoor mensen moeilijk werk vinden.

  Anja hoort de meest bizarre verhalen van de medewerkers van Duo4jobs (in Aalst) die werken met jongeren met een migratieachtergrond die op zoek zijn naar een job. “Over jongeren die willen werken, maar in de wirwar van organisaties geen stap verder komen. Over mensen die geen netwerk hebben van werkenden en zo niet in contact staan met de arbeidsmarkt. En over mensen die willen werken in ploegen, maar belemmerd zijn door onvoldoende openbaar vervoer.”

  Dat zijn de verhalen achter de cijfers. Allemaal drempels waardoor mensen moeilijk werk vinden. “Wij moeten daar nu iets aan doen”, gaat Anja verder. Wij kunnen dat niet alleen in de Kamer. Ook de deelstaten hebben een grote verantwoordelijkheid.” Zo moet VDAB per knelpuntberoep een actieplan opmaken met wat er allemaal nodig is om deze vacatures ingevuld te krijgen. Dat kan door het aanbieden van opleidingen zoals taallessen, maar ook oplossingen voor woon-werkverkeer als blijkt dat mensen moeilijk ter plaatse geraken.

  Een goede job zorgt voor een goed en waardevol leven. Doorbreek nu wat al jaren misgaat op onze arbeidsmarkt.
  Samen verantwoordelijkheid nemen

  Een goede job zorgt voor een goed en waardevol leven. Daarom eisen wij met Vooruit nu actie. “Onze arbeidsmarkt is overhit. Dat moeten we aanpakken. Het is een kans om eindelijk te doorbreken wat al jaren misgaat. Dat kan alleen als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, ook de sociale partners. Dit is het moment”, besluit Anja. 

  (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost)

 • Joris: “Haal wegpiraten van onze straten”

  Nu mensen minder thuiswerken, is het verkeer op onze wegen veel drukker en de kans op een ongeval groter. In 2021 stierven meer dan 600 mensen in het verkeer. Net zoals in 2019. België trappelt ter plaatse op het vlak van verkeersveiligheid. “Dat aanvaarden wij niet”, stelt Joris Vandenbroucke in de Kamer. “Onze buurlanden bewijzen dat het beter kan. 

  Wegpiraten, die keer op keer spelen met de levens van anderen, zijn de belangrijkste oorzaak van dodelijke verkeersongevallen in ons land.

  1 van de belangrijkste oorzaken in ons land is gekend: te laks omgaan met wegpiraten. Wegpiraten die keer op keer verkeersovertredingen begaan. Mensen die keer op keer onder invloed rijden. Mensen die niet beseffen dat ze Russische roulette spelen met de levens van anderen.”

  Een betere aanpak is nodig

  Voor Vooruit is het duidelijk. Een andere, betere aanpak is dringend nodig. Joris herhaalt opnieuw waarom een rijbewijs met punten noodzakelijk is. Het rijbewijs ligt al 30 jaar op tafel. En ook een studie van Vias bevestigt dat een rijbewijs met punten slachtoffers voorkomt en levens redt. “Waar wachten we nog op?

  Het rijbewijs met punten ligt al 30 jaar op tafel. Het voorkomt en redt levens. Waar wachten we nog op?

  Joris: “Wegpiraten die in de fout blijven gaan en anderen in gevaar brengen, moet je van de straat halen. Dat is precies wat het rijbewijs met punten doet: wie vaker in de fout gaat wordt harder gestraft. Vooruit rekent erop dat deze regering doet wat de vorige regeringen hebben beloofd”, besluit Joris.

   


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant