Nieuws

Maxim: “Als student op kot gaan is onbetaalbaar. Waarom laat de Vlaamse overheid dat gebeuren?”

Ronny Wolfcarius

Wednesday 27

April 2022 20:17

→ Maxim Veys komt in het Vlaams Parlement op voor studenten die geen betaalbaar of degelijk kot vinden. Ook zij zijn het slachtoffer van het slechte woonbeleid van de Vlaamse overheid. Lees meer ▼

→ De cijfers van het aantal kinderen met een zorgnood neemt enorm toe. Steve Vandenberghe: “Een label mag nooit een voorwaarde zijn om de juiste te hulp te krijgen voor je kind.” Lees meer ▼

  • Maxim: “Zorg voor betaalbare koten”

    De Vlaamse woonmarkt is al jaren oververhit. De prijzen van niet alleen de huizen en appartementen, maar ook studentenkoten zijn torenhoog en die stijging lijkt maar niet te stoppen. 

    “Waar vind je nog een betaalbaar én degelijk kot? Waar vind je nog een kamer met een stoel, een tafel en een bureau?”, begint Vlaams parlementslid Maxim Veys. “Huren wordt voor veel studenten en ouders onbetaalbaar. Als student op kot gaan is bijna onmogelijk of het kot is van slechte kwaliteit.”

    Huren wordt voor veel studenten en ouders onbetaalbaar.
    Studeren is geen luxe

    Studenten en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) trekken aan de alarmbel. Ook Maxim strijdt opnieuw in het Vlaams Parlement voor lagere huurprijzen. “Ik hoor van steeds meer ouders dat zij de zoektocht naar een veilig en degelijk kot voor volgend schooljaar opgeven.

    Ouders maken de berekening aan de keukentafel en zien de prijzen alleen maar stijgen. Het probleem voor het komende academiejaar wordt alleen maar groter. Hoe is het zover kunnen komen?”

    Voor Vooruit is het onbegrijpelijk dat de Vlaamse overheid niets doet. “De problemen op de huurmarkt zijn niet nieuw en nemen elk jaar toe”, gaat Maxim verder. "Toch grijpt de Vlaamse overheid nauwelijks in. Concrete voorstellen blijven uit. Het gevolg? De prijzen op de huurmarkt blijven stijgen.”

    LEES OOK 10 voorstellen voor betaalbaar wonen > 

    93.000 koten binnen 8 jaar

    Ook studenten zijn het slachtoffer van de problemen op de huurmarkt. Op kot gaan dreigt een exclusiviteit te worden voor studenten waarvan beide ouders goed verdienen. Studenten die het zich niet kunnen veroorloven zien zich genoodzaakt hun studiekeuze aan te passen. Nochtans moet elke jongere alle kansen krijgen om zijn of haar talenten te kunnen ontwikkelen, los van de portemonnee van ouders. Maxim roept de Vlaamse overheid op om niet weg te kijken en snel in te grijpen.

    “Studeren is geen luxe. Meer dan 2 jaar lukte het niet om volwaardig student te zijn door de coronacrisis. Vandaag lukt het niet omdat het onbetaalbaar is geworden. Er loopt een onderzoek, maar het resultaat is al duidelijk: er zijn 93.000 koten nodig binnen 8 jaar. De Vlaamse overheid moet samen met de universiteiten, hogescholen en lokale besturen de problemen eindelijk aanpakken", besluit Maxim.

    (Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

  • Steve: “Een label mag nooit een voorwaarde zijn om de juiste hulp te krijgen voor je kind”

    Het aantal kinderen met een zorgnood neemt gigantisch toe. Het laatste jaar zijn er 18.000 kinderen meer die recht hebben op gespecialiseerde zorg. “Dat is zorgwekkend", stelt Steve Vandenberghe in het Vlaams Parlement. 

    “Wat is er aan de hand in ons onderwijs? Gaat dit om kinderen waarbij eindelijk een ernstige diagnose is vastgesteld? Of is het de enige manier om de nodige hulp te krijgen in ons onderwijs? Een label mag nooit een voorwaarde zijn om de beste zorg voor je kind te krijgen.”

    Geef elk kind de zorg die het nodig heeft

    Als voormalig directeur en leerkracht vangt Steve elke dag signalen op uit het onderwijs. “De uitdagingen en de druk in de klas nemen steeds meer toe. Tegelijk krijgen leerkrachten onvoldoende middelen om kinderen de basiszorg te geven die ze nodig hebben. Om van het lerarentekort nog maar te zwijgen.”

    Experts maken zich ook zorgen om de toegenomen diagnoses. Steve: “Kinderen moeten eerst een label hebben voor ze de juiste ondersteuning kunnen krijgen. Dat is absurd. Hulp is een recht, een noodzaak voor kinderen.”

    Kinderen moeten eerst een label krijgen voor ze de juiste ondersteuning kunnen krijgen. Dat is absurd. Hulp is een recht, een noodzaak voor kinderen. 

    “Elk kind zou in Vlaanderen het beste onderwijs moeten kunnen krijgen, vindt Vooruit. Geef dus elk kind een gelijke kans. Ouders mogen niet verplicht worden om naar private psychologen of psychiaters te gaan om hun kind de juiste hulp te bieden. Geef elk kind de juiste ondersteuning”, besluit Steve. 


Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant