Nieuws

"Zan. Zendegi. Azadi"
Vooruit steunt Iraanse protesten

Ronny Wolfcarius

Wednesday 05

October 2022 14:00

Al wekenlang gaat er een golf van protesten door de straten van Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Ze werd door de zedenpolitie opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct droeg en overleed kort na haar arrestatie. Onze voorzitter Conner Rousseau reageert: “Vooruit steunt de moedige strijd die vrouwen vandaag voeren in Iran. Zan. Zendegi. Azadi. Voor vrouw, vrede en vrijheid.” 

Vrouwenrechten onder druk

“Je zal vandaag maar eens een vrouw zijn in Iran. Dan mag je niet zingen in het publiek, mag je niet aanwezig zijn op feesten waar ook mannen dansen en mag je niet alleen op hotel. Je mag ook het land niet alleen verlaten en je bent wettelijk minder waard als het aankomt op erfenissen”, begint Conner Rousseau in het Vlaams Parlement. 

Je zal vandaag maar eens een vrouw zijn in Iran.

Vrouwenrechten staan zwaar onder druk in Iran. “Door Iraanse vrouwen te verplichten om een hoofddoek te dragen, wordt hun vrijheid, hun doen en hun laten beperkt. De zedenpolitie controleert hardhandig of ze hun hijab (hoofddoek n.v.d.r.) correct dragen. Daardoor durven veel vrouwen amper nog op straat te komen, laat staan studeren aan een universiteit. En dat effect wil dit bewind net. Vrouwen moeten zelf keuzes kunnen maken.”

LEES OOK "Een eerbetoon aan alle vrouwen die vechten tegen seksisme en discriminatie" > 

Strijd voor vrouw, vrede en vrijheid 

De tragische dood van Mahsa Amini veroorzaakte een golf van protesten. Mannen en vrouwen komen op straat om te strijden voor vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Om te strijden tegen de sharia en tegen religieus fundamentalisme.

Overal waar vrouwenrechten onder druk staan, blijven we strijd voeren.

Conner: “Zij voeren die strijd ontzettend moedig, met gevaar voor eigen leven. We moeten hen absoluut steunen in die strijd. Overal waar vrouwenrechten onder druk staan, blijven we die strijd voeren.”

Wij met Vooruit willen een duidelijk signaal geven en hun strijd steunen. Ze staan er niet alleen voor. 

Zan. Zendegi. Azadi. 
Voor vrouw, vrede en vrijheid. 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant