Nieuws

#wspd🎗: samen doorbreken we het taboe

Team Vooruit

Friday 10

September 2021 15:19

Vlaanderen kent al jarenlang hoge suïcidecijfers. Hoog tijd om het taboe te doorbreken. Vooruit sprak met Kirsten, directeur bij het Centrum ter Preventie van Zelfdoding: “We moeten blijven inzetten op het bespreekbaar maken van problemen, blijven investeren is key!” 

 

Op 10 september besteden we wereldwijd aandacht aan zelfdoding en het voorkomen ervan. “Eigenlijk moet het iedere dag “Dag voor de preventie van zelfdoding” zijn. Een dag als vandaag is belangrijk om iedereen terug wakker te schudden”, zegt Kirsten. 

Preventie tegen zelfdoding: levensbelangrijk

Zelfdoding is altijd een heel complex samenspel van factoren, vertelt Kirsten ons. “Belgen praten moeilijk over psychische problemen. Als we problemen hebben, willen we dat zelf oplossen.

Wanneer mensen dan toch de stap zetten om hulp te zoeken, is er vaak geen plaats bij de betrokken organisaties. Stel je voor: je raapt al je moed bijeen en hoort dan dat je even moet wachten… Dat speelt zeker een grote rol.” 

(Lees verder onder de Facebookpost.) 

Velen onder ons krijgen ooit te maken met iemand in zijn omgeving die aan zelfdoding denkt of een poging onderneemt. Toch blijft erover praten taboe. Inzetten op preventie blijft dan ook levensbelangrijk. Daarom vertienvoudigde Frank Vandenbroucke het budget voor psychische zorg. Sinds 1 september is de toegang tot de psycholoog ook makkelijker. 

Kirsten benadrukt dat de noden nog groot zijn binnen hulpverlening en organisaties die werken rond zelfdoding: “We hebben een tekort aan mensen en middelen. We moeten blijven inzetten op het bespreekbaar maken van psychologische problemen, blijven investeren is key!”

Frank: “De investering die we hebben gemaakt is een belangrijke stap in de goede richting. We maken psychologische hulp bespreekbaar, betaalbaar en toegankelijk.”

(Lees verder onder de Facebookpost.) 

Doorbreek het taboe

Iedereen ouder dan 20 jaar kan helpen en zich aanmelden als vrijwilliger bij de zelfmoordlijn. Je krijgt een opleiding om mensen te helpen die het écht nodig hebben. Maak mee het verschil! Inschrijven kan op zelfmoordlijn1813.be/vrijwilligers.

Wil je zelfdoding mee bespreekbaar maken? Draag dan, net als wij, op 10 september de oranje-gele pin en deel een foto op sociale media. Wil je de pin toevoegen aan je profielfoto op facebook? Klik dan hier voor het Facebookkader. Samen doorbreken we het taboe.

Zit jij met vragen over zelfdoding? Praten helpt.

Contacteer de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Je kan ook chatten via tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op het telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.