5 vragen aan Meryame over onze hulp aan Oekraïne
Ronny Wolfcarius
Thursday 10
March 2022 15:48
12 miljoen mensen in Oekraïne hebben nood aan water, voedsel en bescherming. Onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir ging ter plaatse naar de Pools-Oekraïense grens om ervoor te zorgen dat onze hulp zo snel mogelijk tot bij de mensen komt en vrouwen en kinderen de bescherming te geven die ze nodig hebben.
1. Meryame, hoe is de situatie in Oekraïne nu?
Het leed in Oekraïne neemt elke dag toe. Steden worden plat gebombardeerd, mensen en kinderen slaan in de vrieskou op de vlucht. Dagenlang zijn ze onderweg. Vele gezinnen zitten vast aan de grens of in een stad die wordt gebombardeerd. Ze hebben niets meer. Hun huizen zijn vernietigd en hun toekomstdromen uiteen gespat. Terwijl mannen achterblijven in het geweld, zag ik aan de grens vooral vrouwen en kinderen onderkoeld en getraumatiseerd te voet de grens oversteken.
De situatie is schrijnend. Tienduizenden kinderen zitten nu nog vast in omsingelde steden. Het Internationale Rode Kruis staat klaar om ze weg te halen, maar daarvoor moet het geweld stoppen. We doen er alles aan om hulp zo snel mogelijk bij die mensen te krijgen. Onze prioriteit in Europa moet zijn om gevluchte families met kinderen die op zoek zijn naar veiligheid ook goed te beschermen. De opvang moet altijd veilig zijn.
Kinderen op de vlucht zijn ontzettend kwetsbaar en hebben meer bescherming nodig.
2. Je investeerde 5 miljoen euro. Is dat voldoende?
In een crisis zijn de eerste minuten superbelangrijk als je levens wilt redden. Maar een crisis komt ook altijd onverwacht. Daarom investeerden we al 17 miljoen euro in de algemene bijdrage van hulporganisaties, waardoor ze met onze steun vanaf dag 1 mensenlevens konden redden.
Op dag 3 beslisten we om 3 miljoen euro extra vrij te maken voor directe hulp voor de mensen in Oekraïne. Ik heb het dan over basisbehoeften zoals water, voedsel, kleding, onderdak en medicijnen. We steunen met dit budget professionele organisaties, zoals het Internationale Rode kruis, die weten wat nodig is en hoe we die hulp bij de mensen krijgen.
We trekken die hulp aan Oekraïne nu op naar 5 miljoen euro en bekijken samen met de hulporganisaties hoe we de hulp het snelst bij de de mensen krijgen die de hoogste noden hebben. We mogen niet accepteren dat vluchtelingen aan de grenzen van Europa buiten slapen in de vrieskou.
(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)
3. Je ging op missie naar de Oekraïense Poolse grens. Waarom?
Iedereen is getroffen. We moeten in eerste instantie mensen in veiligheid brengen. Daarnaast moeten we onze hulp tot bij de mensen krijgen. Hier aan de Oekraïense-Poolse grens, maar ook in Oekraïne zelf.
Ik was hier om samen met hulporganisaties in kaart te brengen wat nodig is op het terrein. Op basis daarvan bepalen we hoe we de Oekraïners en de vele vrijwilligers het best kunnen helpen. Op die manier kon ik zien dat kinderen op de vlucht ontzettend kwetsbaar zijn. Ze worden door mensen met slechte bedoelingen in auto’s geduwd en ontvoerd. Kinderen hebben nog veel meer bescherming nodig dan nu het geval is. Daarom verhoogde ik de hulp naar 5 miljoen euro en werk ik nauw samen met de hulporganisaties om te kijken wat meer nodig is.
Het is uiterst belangrijk dat we onze hulp dicht bij de mensen krijgen. Hier aan de grens, maar ook in Oekraïne zelf.
4. Hoe verloopt de hulpcoördinatie nu?
Mensen moeten nu veilig Oekraïne kunnen verlaten. Zowel in Oekraïne als in de buurlanden is er nood aan voedsel, water, opvang en bescherming. Ik heb de kans gehad om met mensen te spreken die ter plaatse aanwezig zijn. Zij geven aan dat er écht nood is aan een betere coördinatie. Er waait een golf van solidariteit door België en Europa. Net daarom is het cruciaal dat we geen enkele wagen met goederen verloren laten gaan.
Aan de Poolse grens zag ik hoe vrijwilligers wekenlang verlof nemen zonder wedde om dag en nacht door te werken en de aangekomen goederen naar de juiste plaats te brengen. Er zijn nu al 2,5 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht, maar de meesten komen er nog aan. Daarom hebben de hulporganisaties in Oekraïne en aan de grenzen meer helpende handen nodig en dus ook meer financiële steun.
(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)
5. Wat gaat er nog gebeuren?
De situatie is ontzettend schrijnend. De komende weken en maanden zal nog veel bijkomende hulp nodig zijn, zodat geen enkel kind nog moet slapen in de kou. De humanitaire crisis is pas begonnen. Ook in ons land komen de eerste vluchtelingen toe. Het is onze plicht om hen veilig op te vangen.
De solidariteit is immens en de kracht van hulp is groot
Gelukkig is de solidariteit immens en de kracht van hulp groot. De inspanningen die in ons land gebeuren zijn een signaal van diepe menselijkheid. Mensen spreken mij aan via mail, via mijn sociale media of op straat met de meest hartverwarmende verhalen. De solidariteit is enorm groot: mensen en organisaties die spullen inzamelen of kleine bedrijven die het transport naar de grens regelen. Iedereen doet wat hij of zij kan. De kracht van hulp en solidariteit is meer dan ooit zichtbaar.
Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur
Ronny Wolfcarius
Deel dit artikel met je vrienden.
Dit vind je misschien ook
interessant
-
Freya Van den Bossche wordt nieuwe voorzitter Vlaams parlement
Team Vooruit9.12.2024
-
Dankzij Vooruit eindejaarspremie voor Vlaams zorgpersoneel
Team Vooruit9.12.2024