Nieuws

Zo maken we het verschil voor uw gezondheid en koopkracht
2 jaar Vivaldi

Ronny Wolfcarius

Thursday 13

October 2022 15:01

Al 2 jaar zet Vooruit zijn schouders onder Vivaldi. Een ambitieus project waarin solidariteit en een sterke overheid centraal staan. Een project waarbij we massaal investeren in gezondheidszorg, de energiefactuur verlagen en alles doen om je koopkracht te beschermen. 

2 jaar Vivaldi

2 jaar daadkracht

2 jaar Vooruit 

Zo maakt Vooruit het verschil. 

Meer koopkracht

De torenhoge facturen raken enorm veel mensen in ons land, zeker wie het al moeilijk had. Niemand zou moeten kiezen tussen de verwarming aanzetten, de boodschappen doen of de afspraak bij de dokter. Deze socialistische regering investeert daarom massaal in onze koopkracht.

Want wie elke dag keihard zijn best doet, moet daarvoor beloond worden. Daarom verhoogt deze federale regering de minimumlonen, voor het eerst sinds 2008.

Minister Meryame Kitir zorgt ook voor een betere bescherming voor wie meer dan 40 dagen werkt met een dagcontractWerkgevers moeten een extra bijzondere bijdrage betalen per werknemer. Zo pakken we misbruik van dagcontracten aan.

En ook wie zijn hele leven lang gewerkt heeft, verdient een pensioen zonder financiële zorgen. Deze regering met socialisten trekt daarom de minimumpensioenen op tot €1.500 netto, voor werknemers én zelfstandigen. Vanaf de zomer van 2023 is het minimumpensioen een feit. We doen zelfs meer en voeren ook de pensioenbonus terug in. 

De index is de beste bescherming voor onze koopkracht. Want als het leven duurder wordt, moeten ook de lonen stijgen. Dat vinden wij logisch. Daarom hebben wij de automatische indexering van de lonen, pensioenen en uitkeringen tegen alle aanvallen van rechts verdedigd … en gewoon toegepast. Met Vooruit zijn we daarin heel duidelijk: met socialisten in de regering geen indexsprong. 

Betaalbare energiefactuur 

We hebben te maken met wurgende energieprijzen. Gezinnen, alleenstaanden en kleine zelfstandigen krijgen het ontzettend moeilijk. Vooruit trok al langer aan de alarmbel en pleitte voor een btw-verlaging naar 6%, een overwinstbelasting en een verlenging van het sociaal tarief.

Show, don’t tell. Verwarmen mag nooit verarmen. Daarom grijpt Vooruit in en zorgen we voor: 

  • Definitieve btw-verlaging op energie naar 6%;

  • Verlenging van het sociaal tarief en uitbreiding voor gezinnen die in een appartement wonen met een collectieve stookplaats op aardgas;

  • Verlenging basispakket energie voor grote groep middenklasse. 

En voor wie net uit de boot valt bij het sociaal tarief, komen we met een basispakket energie. Want je huis verwarmen, de was doen of koken: dat is basis, geen luxe. We verlengen alle energiesteun tot minstens na de winter van 2023. Zo beschermen we een grote groep hardwerkende mensen uit de middenklasse.

Eerlijke bijdrage van grote vermogens en multinationals 

Al sinds 1 mei pleitte Vooruit voor een overwinstbelasting. Want wij krijgen het niet uitgelegd dat sommigen miljarden verdienen terwijl anderen failliet gaan. Dan is het maar logisch dat we die winsten herverdelen. Dat is solidariteit. 

Die overwinstbelasting komt er nu voor de energiesector. Ook voor de multinationals komt er een minimumbelasting en de bankensector zal een hogere bijdrage leveren. Ook de fiscale woonbonus voor een tweede verblijf schaffen we nu af. 

Want voor Vooruit is het duidelijk: de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Elk zijn deel is niets te veel: dit geld investeren we rechtstreeks in het verlagen van de energiefactuur.  

Massale investeringen in gezondheidszorg 

Als grote groepen mensen, ook uit de middenklasse, het financieel moeilijk krijgen, dan riskeren we dat ze straks beginnen te besparen op hun gezondheidszorg. Vooruit zet alles op alles om dat te vermijden.

Frank Vandenbroucke, onze minister van Volksgezondheid, trok de investeringen in de gezondheidszorg al fors op. Concreet zorgde hij voor: 

  • 5.000 extra jobs in de zorg en hogere lonen voor mensen die in de zorg werken;

  • de verlaging van het plafond voor de maximumfactuur;

  • bij de huisarts, tandarts en specialist betaal je enkel nog het remgeld. 

Voor Frank is ook mentaal welzijn een absolute prioriteit in zijn beleid. Wie hulp nodig heeft, moet hulp krijgen. Daarom vertienvoudigde hij het budget voor psychische zorg, de grootste investering ooit in mentaal welzijn. Daarnaast zorgt Frank nu ook voor een betere begeleiding van jongeren met eetstoornissen. Hij investeerde daarvoor 10 miljoen euro. 

Frank investeert nu opnieuw massaal in onze gezondheidszorg. In 2024 zal hij in totaal 1 miljard euro extra investeren in onze gezondheidszorg. Betaalbare, toegankelijke en laagdrempelige zorg, daar gaat Vooruit voluit voor. 

Vooruit blijft ook het komende jaar keihard werken.

Voor hogere lonen en pensioenen.

Voor meer koopkracht.

Voor betaalbare gezondheidszorg.

Voor u.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant