Nieuws

Zorg, gezin & werk moeten makkelijker te combineren zijn

Team Vooruit

Friday 19

March 2021 07:40

Heel wat mensen zijn mentaal uitgeput door corona. Werk, gezin en zorg zijn vaak moeilijk te combineren op dit moment. Die kopzorgen veroorzaken steeds vaker een burn-out bij ouders. “Daarom stel ik verschillende acties voor om werkbaar werk en gezin hand in hand te laten gaan", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Caroline Gennez.

Corona vraagt heel wat van iedereen. Iedereen probeert alles te combineren en dat lukt niet altijd. Cijfers tonen aan dat heel wat ouders het zwaar hebben. Een op de twaalf van de Belgische ouders heeft last van burn-out – een complete mentale en fysieke uitputting die is veroorzaakt door al te veel stress – door het ouderschap. Dat toont Belgisch onderzoek aan.

Op dit moment zijn er enorm veel verschillende verlofstelsels met een aanmoedigingspremie, maar in alle stelsels gelden andere voorwaarden. Dit maakt alles nodeloos complex en komt niet logisch over bij de burger.

“Daarom pleiten wij ervoor om de aanmoedigingspremie te versterken. Koppel aan elk thematisch verlof of tijdskrediet automatisch een aanmoedigingspremie”, zegt Gennez. Dat zou onder andere ouderschapsverlof en tijdskrediet om voor zieke kinderen te zorgen, aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker maken.

Wat is de aanmoedigingspremie?

Dat is een aanvullende uitkering die je van de Vlaamse overheid krijgt, bovenop de onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Momenteel is die nog beperkt en is een combinatie niet mogelijk.

“Wij pleiten ervoor om die die regeling duidelijker en toegankelijker te maken. Want uit onderzoek blijkt dat gezinnen met lagere inkomens minder gebruik maken van die aanmoedigingspremie. Terwijl ook zij te maken krijgen met situaties waarin de zorg voor een dierbare op de eerste plaats komt”, zegt Gennez.

“In een zorgzame welvaartsstaat als België zouden werkbaar werk en gezin hand in hand moeten gaan. Daar probeer ik met dit voorstel aan bij te dragen”, besluit Caroline Gennez.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant