Nieuws

LOKAAL: Zevende jaar van Virga Jessefeesten start in Hasselt

Vooruit Hasselt

Tuesday 16

January 2024 11:37

In het weekend van 13 en 14 januari wordt ‘Het Zevende Jaar’ feestelijk geopend en kan het aftellen naar de Virga Jessefeesten in augustus echt beginnen. Op zaterdag 13 januari is iedereen welkom in de Sint-Quintinus Kathedraal voor het openingsconcert met het Kathedraalkoor. Op zondag 14 januari is er een openingsviering, die rechtstreeks uitgezonden wordt op VRT 1  vanuit de Virga Jessebasiliek. Ook de nieuwe officiële huisvlag wordt dit weekend voorgesteld.

“Nu we in de laatste rechte lijn zijn naar de praktische voorbereidingen voor de ommegang en het stadsfeest in augustus 2024, willen we samen het zevende jaar symbolisch openen. Want om de zeven jaar, nu al voor de zevenenveertigste keer, zal Hasselt in feeststemming zijn met Maria Virga Jesse als centrale figuur. Ook de Langeman zal uitzonderlijk door de stad trekken op de eerste maandag na de eerste ommegang (19 augustus) voor de erwtensoepuitdeling aan de Basiliek. Deze traditie bij de tijd houden en overdragen van de ene generatie op de andere is een grote uitdaging en die willen we met vele Hasselaren aangaan.” aldus comitévoorzitter Luc Smeets. 

 

Voorbereidingen

Het stadsbestuur zet mee zijn schouders onder de Virga Jessefeesten, die in de komende zomer een van de hoogtepunten zal zijn in een bruisend vakantieaanbod. Burgemeester Steven Vandeput en schepen van evenementen Habib ElOuakili “Onze diensten, elk met hun competenties zijn druk in de weer om de Virga Jessefeesten en andere evenementen in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden. Er wordt intensief samen gewerkt met het Virga Jessecomité rond thema’s zoals veiligheid, mobiliteit, programmatie en communicatie. Op die manier ondersteunen we waar mogelijk de initiatieven van vrijwilligers, bewoners, verenigingen en ondernemers, die mee hun schouders onder het Zevenjaarlijkse feesten willen zetten”. Je kan er trouwens niet naast kijken. Tegen de stelling van de aannemer die de toren van de Kathedraal restaureert, prijkt ondertussen een reuzegroot spandoek, met het campagnebeeld van de komende Virga Jessefeesten. Op die manier moeten de feesten stilaan zichtbaar worden in de stad.

 

Huisvlag

Tijdens het openingsweekend wordt ook de nieuwe huisvlag voorgesteld en overhandigd aan de burgemeester Steven Vandeput en bisschop Patrick Hoogmartens. De huisvlaggen zijn te verkrijgen in 7 kleuren. Bestellen kan vanaf 15 januari via de //virgajessefeesten.be/huisvlag of op het secretariaat van de Virga Jessefeesten, Guffenslaan 27 (elke zaterdag van 9 u tot 12 u).


Ga naar Vooruit Hasselt
Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant