Nieuws

Yasser Arafat

Vooruit Hasselt

Monday 30

October 2023 11:31

Dit is een foto die eigenlijk heel actueel is. Ik zit hier met Yasser Arafat. Arafat was de leider van de PLO - en dus later ook de leider van de Palestijnse vertegenwoordiging - die na de erkenning van de akkoorden van Oslo een presidentiële functie had.

Vandaag speelt er zich een drama af in deze regio. Maar we kunnen wel zeggen dat het de socialisten zijn geweest die indertijd in het geheim in Oslo Palestijnen en Israëli’s samen hebben gebracht om te onderhandelen. En de zaken toen ook tot een goed einde hebben gebracht.

Ik herinner me nog de dag dat er een grote plechtigheid in de tuinen van het Witte Huis plaatsvond. Clinton had zowel Yasser Arafat als de Israëlische premier en toenmalige minister buitenlandse zaken ertoe gebracht elkaar de hand te reiken en de akkoorden te tekenen. De tweestatenformule was dan ook de enige oplossing. Jammer genoeg vermoordde een fanatiekeling twee jaar later premier Rabin. Vanaf toen is de zaak beginnen foutlopen.

Ik had vrij goede relaties met Arafat, al was het wel een rare figuur om te mee onderhandelen. Maar aks je vertrouwen hebt, kan je resultaat afdwingen.

 

-> Hoor het Willy zelf vertellen

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant