Nieuws

World Cleanup Day zit erop! Dit is de vangst

Team Vooruit

Saturday 25

September 2021 08:43

Vorig weekend was het de vierde World Cleanup Day. Een dag waarop meer dan 20 miljoen zwerfvuil opruimen in 180 landen. Ook deze week bleven veel onze mensen hun buurt opruimen. Meer dan dertig lokale afdelingen van Vooruit haalden de vuilniszakken boven.

In 2019 werd in Vlaanderen 22.641 ton afval zomaar op straat en in de natuur gegooid. Dat vervuilt de natuur en bodem. Dieren eten het op of raken erin verstrikt.

Zwerfafval opruimen kost Vlaanderen elk jaar opnieuw zo'n 164 miljoen euro. De totale indirecte kosten van zwerfvuil worden op een half miljard tot anderhalf miljard euro geschat.

Een dag als World Cleanup Day is meer dan ooit nodig.

Dan gaan al vier jaar honderden organisaties en duizenden mensen de straat op om hun buurt op te ruimen, overal ter wereld.

Ook dit jaar nam onze beweging massaal deel aan World Cleanup Day.

Meer dan dertig lokale afdelingen van onze beweging haalden grijpers en vuilniszakken boven om zwerfvuil aan te pakken.

Al had de afdeling van Gent ook een onverwachte vangst.

Magneetvissen

Joachim Boderé (Vooruit Gent): “Uit cijfers blijkt dat er in de buurt van de Brugse Poort en het Rabot veel sluikstort ligt. Omdat deze wijken naast elkaar liggen en er een vaart tussen ligt, koos ik om te focussen op de Brugse Poort.

Vooruit sympathisanten gingen met grijpertjes en vuilniszakken aan de slag langs het water en in de aanpalende straten.

Via een bevriende magneetvisser kwamen ook 13 magneetvissers uit heel Vlaanderen zaterdagochtend naar Gent om mee de Groendreef (vaart) proper te maken.

De magneetvissers haalden tientallen fietsen, twee brommers en enkele hekken boven. Goed voor een volledige camionette en een 20 tal zakken zwerfvuil.

Tegelijkertijd gingen vijf duo's op huisbezoek in de aanpalende straten. Zo konden we goed nagaan waar de problemen zich voordoen.”

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Antwerpen

In Antwerpen ging onze ploeg dan weer aan de slag na de verwelkoming dag voor nieuwe mensen.

“In de voorbije maanden vonden immers meer dan honderd nieuwe mensen de weg naar onze beweging”, zegt Jeroen Visser van Vooruit Antwerpen.

“Ze gingen mee naar Borgerhout om er de handen uit de mouwen te steken. Niet alleen Borgerhout werd schoongeveegd. In zowat elk districten nam Vooruit de handschoen en de borstel op. Zowel in Merksem, het district Antwerpen zelf, Wilrijk, Hoboken, Deurne en Berchem ruimden we de buurt op.” 

Een mooi sfeerbeeld van onze opruimacties vind je via de hashtag #VooruitCleanUp op Facebook en Instagram.

In het voorjaar 2022 voeren we samen opnieuw actie en helpen we mee aan de grote lenteschoonmaak.

Je bent van harte uitgenodigd om dan opnieuw werk te maken van een propere buurt.

 LEES OOK  Statiegeld op blikjes en plastic? Goed voor de natuur, het klimaat én onze portefeuille


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.