Nieuws

Wilsverklaring voor euthanasie wordt eenvoudiger

Team Vooruit

Thursday 27

May 2021 17:52

Het wordt eenvoudiger om een wilsverklaring voor euthanasie af te leggen. Met zo’n verklaring geef je aan dat je euthanasie wil als je ooit onomkeerbaar het bewustzijn verliest door een aandoening. “Zo’n beslissing is nooit gemakkelijk”, zegt federaal parlementslid Karin Jiroflée. “Het is dan ook goed nieuws dat de procedure eenvoudiger wordt.”

Wilsverklaring blijft voor onbepaalde tijd geldig

Door een aandoening, veroorzaakt door ziekte of een ongeval, in een onomkeerbare coma belanden: je wenst het niemand toe. Met een wilsverklaring voor euthanasie geef je aan dat men in dat geval euthanasie mag toepassen. Die procedure wordt eenvoudiger, en je wilsverklaring blijft nu ook voor onbepaalde duur geldig. De verklaring wordt ook beter afgestemd op de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Voor zo'n ingrijpende beslissing maken veel kleine verbeteringen een groot verschil

“Vroeger bewaarde en verstuurde de FOD Volksgezondheid alle verklaringen op papier”, zegt Karin. “Nu bewaren de gemeenten die in hun databank en krijgen de aangevers een bewijs. In de praktijk komt het erop neer dat je enkel nog naar de gemeente moet gaan om zo’n wilsverklaring af te leggen. Je beslist dan zelf waar je ze bewaart."

LEES OOK: Week langer rouwverlof bij verlies van partner of (pleeg)kind >

 

Controle over levenseinde blijft in eigen handen

Dat de verklaring nu voor onbepaalde duur geldig is, noemt ze eveneens een goede zaak: “In vijf jaar tijd kan je gezondheid erg achteruit gaan, waardoor je niet meer in staat bent om je wilsverklaring te hernieuwen. Terwijl je dat misschien wel zou willen.”

“Het is goed dat die mogelijkheid tot euthanasie bestaat. Als mensen ongerust zijn over een mensonwaardig levenseinde moeten ze de controle daarover in eigen handen hebben. Het zijn allemaal kleine verbeteringen die een groot verschil maken bij zo’n ingrijpende beslissing”, besluit Karin Jiroflée.

LEES OOK: Een goed en gelukkig leven, wat betekent dat voor jou? Ga in gesprek met Hannes Anaf op donderdag 3 juni >


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant