Nieuws

LOKAAL: 'WilderTnis', groene parel in wijk Wildert geopend

Helmut Jaspers

Bediende

Thursday 20

April 2023 15:02

In de wijk Wildert werd op ‘Buitenspeeldag’ officieel het landschapspark ‘WilderTnis’ geopend.

Dit park is een nieuwe groene parel in het beekdal van de Kleine Aa, op wandelafstand van het centrum van Wildert en als het ware in de achtertuin van de gemeenteschool WIGO.

Een oase van rust waar iedereen zal kunnen genieten van de natuur en de stilte.

Woonuitbreidingsgebied wordt landschapspark

Helmut Jaspers, schepen van leefmilieu en klimaatbeleid (Vooruit): “Dit park past helemaal in ons ambitieus klimaatplan. We willen namelijk de biodiversiteit verhogen en ons wapenen tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. Dit park is daar een schoolvoorbeeld van. Het gebied waar het park nu ligt werd jaren geleden aangekocht om er woningen te bouwen. Tijden veranderen, en meningen gelukkig ook.  Dus beslisten we om dit woonuitbreidingsgebied als signaalgebied, overstromingsgevoelig gebied aan te melden en het valleigebied dus voor eens en altijd te vrijwaren van bebouwing. Want zeg nu eerlijk, dat zou bijzonder jammer zijn en een überhaupt totaal foute keuze”.

Geen kansen missen om te investeren in natuur

In 2019 lanceerde het Agentschap Natuur en Bos een subsidieoproep ‘Natuur in je Buurt’. Het project ‘WilderTnis’ werd als één van de 30 laureaten werd geselecteerd uit 113 inzendingen.  Deze goedkeuring zorgde er ook voor dat het herinrichtingsproject voor dit gebied in een stroomversnelling kwam.  Een plan om dit gebied om te vormen tot een klimaatrobuust landschapspark met ruimte voor natuur, waterberging en beleving.

Speelheuvel en buitenklas in achtertuin van gemeenteschool WIGO

“WIGO, onze gemeentelijke kleuter- en basisschool die aan dit gebied grenst, krijgt er niet alleen een mooi en educatief park bij, maar ook een uitdagende speelheuvel, een uitkijkpunt dat je een blik laat werpen op het omliggende open landschap én daarnaast ook een buitenklasje waar leerlingen soms les zullen kunnen krijgen”, aldus nog Helmut Jaspers.

De leerlingen van de basisschool WIGO staken trouwens mee de handen uit de mouwen bij het aanplanten van de méér dan 2.000 inheemse struiken en bomen. 

Alle Essenaren, maar ook de ongetwijfeld talloze bezoekers en passanten zullen er kunnen onthaasten en genieten van de stilte.

Ruimte voor water en biodiversiteit

Eén van de uitdagingen in het kader van klimaatbeleid is er ook voor te zorgen dat we ons als gemeente voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering.  Aanpassen aan hitteperiodes, maar ook aan droogte of extreem natte periodes.

“In dit valleigebied staat water centraal en geven we dat water ook extra ruimte, zodat in nattere periodes er ook natuurlijke waterberging is.  De oevers van de Kleine Aa werden daarom afgevlakt en de beek kan zelfs uitvloeien in wadi’s”. 

“Hier zal iedereen in de toekomst gratis kunnen genieten van het rustgevende effect van water en kunnen kuieren over de wandelpaden en vlonderconstructies doorheen de wadi’s en langs de poel.  In combinatie met de landschapsbepalende Wilderste Beek met zijn knotbomen krijgt water hier een prominente plaats”. 

Reeën, vogels, vlinders, insecten zullen hier naar hartenlust hun plekje kunnen vinden.

Trots op en dankbaar voor samenwerking met verschillende partners

Als schepen van leefmilieu, duurzaamheid en klimaat ben ik niet alleen trots op deze verwezenlijking. Trots, omdat we hiermee nogmaals aantonen hoeveel belang we als gemeente hechten aan het groene karakter, aan natuur en biodiversiteit.  Maar vooral ook trots op de samenwerking die we hier tot stand hebben gebracht tussen verschillende partners”, stelt schepen Jaspers nog.

De gemeentelijke diensten, directie – leerkrachten en leerlingen van WIGO, het Regionaal Landschap De Voorkempen, de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen, de Bosgroep Antwerpse Gordel, het Agentschap Natuur en Bos,…  en niet te vergeten ook het maatwerkbedrijf Natuurwerk werkten hier op een prachtige manier samen aan dit project en leverden puik werk.

Ongetwijfeld zullen velen hier ruimte vinden om te ontspannen, ruimte om tot rust te komen, ruimte om zich uit te leven, ruimte om elkaar tegen te komen,... kortom een verhaal waar natuur mensen samenbrengt en opportuniteiten biedt.

 


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant