Nieuws

LOKAAL: Wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde: ‘Geslaagde samenwerking tussen stadhuis en wijkafdeling’

Vooruit Lokaal

Thursday 10

February 2022 14:19

Het ‘Wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde’ is bijna klaar. Eind februari 2022 wordt het voorstel besproken (en wellicht goedgekeurd) door de gemeenteraad. Daarna volgt een uitgebreide informatiecampagne.

Sven Taeldeman, onze fractieleider en mobiliteitsexpert, heeft de opmaak van bij de start gevolgd. Ook tijdens de commissie Mobiliteit van dinsdag 8 februari bracht hij nog heel wat zaken aan. Maar het is vooral de samenwerking met de wijkafdeling Vooruit Zwijnaarde die hem zeer bekoorde.

“Dit is inderdaad een schoolvoorbeeld van geslaagde samenwerking tussen ‘onze mensen in het stadhuis’ en een wijkafdeling” zegt Sven. “Astrid, Rudy en (tot eind vorig jaar) Annelies volgden de opmaak in het college, ik in de commissie en de gemeenteraad; voorzitter Koen Neirynck en zijn team van Vooruit Zwijnaarde adviseerden ons continu over de ervaringen op het terrein. Ze gaven heel wat suggesties door die de verkeersleefbaarheid in Zwijnaarde kunnen verhogen. Daar gingen we mee aan de slag. De opmaak van de volgende wijkmobiliteitsplannen, in Sint-Denijs-Westrem en Sint-Amandsberg, gaan we op dezelfde manier aanpakken.”

‘Goed geluisterd naar de inwoners’

“Ik kan dat alleen maar beamen” vult Koen aan. “Bovendien: ondanks corona heeft de Stad een mooi participatietraject opgezet. Het feit dat er weinig erg ingrijpende maatregelen zijn (minder dan in de voorgestelde scenario's) toont aan dat er goed geluisterd is naar de inwoners. De grote aanpassingen (vooral in het noorden van Zwijnaarde) kunnen evenwel pas na 2025 uitgevoerd worden. Van de heraanleg van de Krekelstraat is altijd gezegd is dat die deze bestuursperiode zou gebeuren. Het zal belangrijk zijn om die zaken goed te communiceren.”

Tramstraat-De la Faillelaan wordt verkeersveiliger

De Tramstraat werd ondertussen een stedelijke weg en is dus geen gewestweg meer. Sven heeft daarom meteen aan de schepen van Mobiliteit gevraagd de inrichting van de as Tramstraat–De la Faillelaan veiliger te maken.

“Het is een doortocht van een rechte baan, maar met te weinig aandacht voor verkeersleefbaarheid en -veiligheid. Op sommige delen mag je er nog 70 km per uur rijden. Er zijn ook enkel van die geschilderde fietsstroken en er zijn eigenlijk geen echte ‘poorteffecten’. De schepen had absoluut oor naar de vraag naar snelheidsbeperkende maatregelen en om de oversteekbaarheid te verbeteren. Dat wordt momenteel bekeken. Ook een betere ontsluiting van de site ‘Alpro/Colmar’ aan de N43 Kortrijksesteenweg, in het bijzonder voor fietsers, wordt onderzocht.”

 

Alle info over het Wijkmobiliteitsplan Zwijnaarde vind je op de website van de Stad Gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant