Nieuws

LOKAAL: Wijkbudget ronde 2: ‘Elke wijk krijgt geloot bewonerspanel’

Vooruit Lokaal

Wednesday 08

June 2022 10:56

In september 2022 start de tweede ronde van het ‘Wijkbudget’, de subsidies voor (grote) bewonersinitiatieven. De resterende veertien wijken zijn dan aan de beurt. Astrid De Bruycker, onze schepen van Participatie en Buurtwerk, kondigt alvast een belangrijke beslissing aan.

“Tijdens de eerste ronde experimenteerden we in Drongen en Muide-Meulestede met gelote wijkpanels. Uit een bevraging bij de Gentenaars die actief waren op de website van het Wijkbudget bleek dat de wijkpanels op veel bijval kunnen rekenen. Het 20-tal gelote wijkbewoners kent de noden van de wijk zeer goed, gaat in dialoog met alle initiatiefnemers en komt zo tot een kwalitatieve beslissing over welke projecten middelen krijgen. We gaan daarom in de tweede ronde in élke wijk met een wijkpanel werken.”

Ronde 1: 56 projecten gestart

De eerste ronde van het Wijkbudget startte in 2020. Op 30 november waren maar liefst 491 ideeën gepost op www.wijkbudget.gent. Ter vergelijking: voor het Burgerbudget (de voorganger van het Wijkbudget in de periode 2016-2018) kwamen in dezelfde fase 283 voorstellen binnen. Via gelote wijkpanels, online stemmingen en gesprekstafels werd er uiteindelijk 2,4 miljoen euro verdeeld over 56 projecten in 11 wijken. De initiatiefnemers van die projecten zijn sinds begin dit jaar aan de slag om hun projecten te realiseren.

In de tweede ronde komen de binnenstad, Bloemekenswijk, Ledeberg, Mariakerke, Nieuw Gent-UZ, Oostakker, Oud Gentbrugge, Rabot-Blaisantvest, Sint-Denijs-Westrem - Afsnee, Sluizeken-Tolhuis-Ham, Stationsbuurt Noord, Stationsbuurt Zuid, Watersportbaan-Ekkergem en Wondelgem aan bod.

In totaal is voor het Wijkbudget 6,25 miljoen euro voorzien.

Veel Gentenaars voor het eerst betrokken

Uit de evaluatie van de eerste ronde bleek ook dat het Wijkbudget een breed bereik heeft. 80 procent van de betrokken Gentenaars diende nooit eerder een subsidieaanvraag in, 70 procent maakte nog nooit deel uit van een bewonersgroep, de helft nam in het laatste jaar niet deel aan buurtactiviteiten. “Het Wijkbudget betrekt dus Gentenaars die nooit eerder bij participatieve initiatieven betrokken waren en die los staan van het gesubsidieerde middenveld. Bovendien vindt 93,76% van de bevraagde Gentenaars en alle bevraagde collega’s dat het Wijkbudget in de toekomst opnieuw moet georganiseerd worden. Dat doet mij veel plezier” besluit Astrid.

 

Alle info op www.wijkbudget.gent


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant