Nieuws

LOKAAL: Wielerkoorts stijgt in Leuven

Team Vooruit

Tuesday 21

September 2021 11:30

Deze week is het eindelijk zo ver: donderdag komt het WK wielrennen aan in Leuven! Afgelopen weekend werd het wielerfeest op gang getrapt met de tijdritten aan zee. Vrijdag, zaterdag en zondag worden de wegritten tussen Antwerpen en Leuven afgewerkt. Leuven is helemaal klaar om supporters een prachtig WK te laten beleven.

“We hebben maandenlang toegewerkt en uitgekeken naar deze week”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Eindelijk gaan we de resultaten zien van de vele voorbereidingen. De wielerkoorts stijgt met de dag, net als de goesting. En afgelopen weekend konden we al zien dat de Belgen er klaar voor zijn. We hebben er alle vertrouwen in dat we een spetterende vierdaagse tegemoet gaan.”

Programma

Donderdag gaat het wielerfeest van start. In de voormiddag staat tussen 9.30 en 12.30 uur de parcoursverkenning op het programma. In de namiddag is het de beurt aan de wielerliefhebbers om de lokale Leuvense ronde en de Flandrienlus te ontdekken tijdens de Flanders 2021 Ride Leuven. Hiervoor kan je nog inschrijven tot vanavond middernacht. 

Vrijdag begint dan het echte werk. De eerste wegrit die op het menu staat is die van de junioren mannen. Zij starten al vroeg in de ochtend, om 8.15 uur op het Ladeuzeplein en rijden acht keer de lokale Leuvense ronde. De tweede wegrit die dag start in Antwerpen. Om 13.25 uur vertrekken de U23 mannen er op de Grote Markt voor een rit van 160,9 km. Eens aangekomen in Leuven leggen ze meteen 1,5 keer de lokale ronde af, om vervolgens richting Overijse te trekken. Nadien volgt nog 2,5 keer de Leuvense lus met de finish op de hellende Geldenaaksevest.

Zaterdag staat helemaal in teken van het vrouwenwielrennen. Net als de junioren mannen starten de junioren vrouwen om 8.15 uur op het Ladeuzeplein en bestaat hun parcours enkel uit de lokale Leuvense ronde. De vrouwen rijden deze ronde vijf keer. ’s Middags komen de eerste profs in actie tijdens de wedstrijd van de elite vrouwen. Om 12.20 uur wordt het startschot gegeven op de Grote Markt in Antwerpen. De aankomst is voorzien omstreeks 16.45 uur op de Geldenaaksevest, nadat ze 4 keer het Leuvense parcours en in totaal 157,7 km gereden hebben.

Zondag volgt dan de wegrit van de elite mannen. Om 10.25 uur schieten de renners uit de startblokken voor een rit van 268,3 km over de Vlaamse wegen. Na het vertrek in Antwerpen rijden de profs via Mechelen en WK-dorp Keerbergen richting Leuven, waar de finale zich ontplooit. Na anderhalve lokale ronde trekken de renners een eerste keer richting Overijse voor de Flandrienlus. Nadien volgen vier lokale rondes in Leuven en opnieuw de Flandrienlus. De laatste 38 km van de wedstrijd worden in Leuven afgewerkt. Omstreeks 17 uur ontdekken we wie als eerste over de finish op de Geldenaaksevest knalt en de felbegeerde regenboogtrui mee naar huis mag nemen.

Alle info over de wegritten vind je op www.leuven.be/wedstrijd.

Fanzones en randactiviteiten

Het belooft een fantastisch vierdaags wielerfeest te worden. “Iedereen is welkom om in Leuven te komen supporteren”, roept schepen van sport Johan Geleyns op. “Onze stad is klaar om alle supporters een geweldige WK-beleving te bezorgen. Je kan bijna overal langs het parcours in Leuven supporteren. Enkel de Sint-Antoniusberg is afgesloten voor publiek om een veilige doorgang van de renners te garanderen en ook de zones die voorbehouden zijn voor media en de WK-organisatie zijn niet toegankelijk voor toeschouwers.”

Er zijn ook twee grote officiële fanzones, één aan de finish en één op het Ladeuzeplein. “In die fanzones zal je de wedstrijd optimaal kunnen beleven. De renners passeren er meerdere keren, tussendoor kan je de rest van de wedstrijd op groot scherm volgen en genieten van een hapje en een drankje. Op het Ladeuzeplein worden bovendien de winnaars gehuldigd na de wedstrijden. Mocht er een Belg winnen, zal heel Leuven in vuur en vlam staan. Op het Herbert Hooverplein vind je dan weer een expozone, waar verschillende WK-partners en andere organisaties standjes uitbaten.” De fanzones zijn gratis en vrij toegankelijk tot ze volzet zijn.

“Maar ook op andere plekken in en rond het stadscentrum valt er heel wat te beleven in kleinere, lokale fanzones die georganiseerd worden door Leuvense organisaties, verenigingen, … “, vertelt schepen Geleyns. “Zo kan je onder andere in het Paul van Ostayenpark, in park de Bruul, aan de Velodroom en Hal 5 en bij scouts Sint-Maarten in Wilsele de wedstrijd van de elite mannen op groot scherm volgen. Op verschillende plaatsen wordt ook randanimatie voor kinderen voorzien. Geweldig om te zien hoe vele Leuvenaars zich geëngageerd hebben om er samen met ons één groot feest van te maken. Leuven is zonder twijfel dé place to be tijdens het WK!”

Meer info over de fanzones en alle andere randactiviteiten vind je op www.leuven.be/fanzones.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant