Nieuws

LOKAAL: Werken parking CCHA in laatste fase

Vooruit Hasselt

Thursday 24

February 2022 13:51

De parking aan de achterzijde van het CCHa werd de laatste maanden heraangelegd met het oog op een veel efficiënter gebruik ervan. De optimalisatie van de parking komt nu stilaan in de eindfase. Als slotstuk volgen begin 2023 nog de slimme slagbomen om het echte doelgroepparkeren door te kunnen voeren.  

 

Uit onderzoek blijkt dat de parking erg in trek is bij shoppers, studenten en werknemers uit de ruime omgeving. “Maar hierdoor geraken degene die er echt moeten zijn, er nog maar moeilijk hun auto kwijt”, verklaart Schepers. Hij refereert naar de werknemers het van het Virga Jesseziekenhuis, bezoekers van het Cultuurcentrum en Theatercafé , het personeel van grote werkgevers in de nabijheid én de bewoners in de buurt.” Om dit probleem aan te pakken, wordt de parking momenteel hervormd tot een zogenaamde doelgroepparking. “We plaatsen slimme slagbomen en een gekoppelde parkeersysteem dat er voor zorgt dat de juiste doelgroepen er voordelig kunnen parkeren. Hoe werkt dat concreet? Je nummerplaat wordt gekoppeld aan je parkeerabonnement of aan je reservatie. Als je aankomt, herkent het systeem je nummerplaat en gaan de slagbomen automatische open. Dit slimme systeem zorgt dus voor een betere benutting van het aanbod.”

 

Het verfraaien en het uitbreiden van de parking aan de achterkant van het Cultuurcentrum is ondertussen bijna achter de rug. “De meeste infrastructurele werken zijn gebeurd. De laatste fase, het opnieuw asfalteren en belijnen van de achterzijde, start in de week van 8/3 en zal duren tot 18/3.” Tijdens het aanbrengen van het nieuwe asfalt, zal de parking uiteraard niet beschikbaar zijn. “We voorzien tijdelijke parkeeroplossingen voor de doelgroepen die er echt moeten zijn: werknemers van Jessa kunnen via het nieuwe project Mobicon gebruik maken van parking Blauwe Boulevard. Ook voor het personeel van het CCHa, Hoge Vijf en het Theatercafé voorzien we in samenspraak alternatieven.” Bezoekers van het Cultuurcentrum en het Theatercafe kunnen nog steeds terecht op de parkeerlus aan de voorkant van het Cultuurcentrum. “De plaatsing van de slimme slagbomen voorzien we in januari 2023. Daarmee verandert de parking uiteindelijk in de doelgroepparking waarmee we meer parkeercomfort kunnen geven.”

 

Ondertussen werkt stad Hasselt verder aan de plannen voor de heraanleg van het park aan de voorzijde van het Cultuurcentrum. “Om de feestelijkheden rond 50 jaar CCHA niet te laten doorgaan met zicht op een werfzone hebben we beslist om de ontharding van de parkeerlus en de heraanleg uit te stellen naar januari 2023”, zegt schepen voor Natuur en Parken Derya Erdogan. “We gaan de extra tijd wel nuttig gebruiken en bekijken hoe we de plannen met kleine ingrepen nog kunnen versterken. We willen de band tussen het park en het Cultuurcentrum nog versterken. Dat kan bijvoorbeeld door een ‘natuurkiosk’ te laten groeien met leibomen. CCHA zou daarmee een toegankelijke en intieme toonplek erbij krijgen.”

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant