Nieuws

LOKAAL: Werken aan Brugsesteenweg: afsluiting is best mogelijke optie

Vooruit Lokaal

Tuesday 28

June 2022 15:42

Momenteel krijgt de Brugsesteenweg tussen de Rooigemlaan en Mariakerke een nieuwe asfaltlaag. Daardoor is de weg vijf weken lang volledig afgesloten. Heel wat bewoners voelen zich afgesloten van de buitenwereld, vooral ook omdat bus 3 er niet kan rijden. Ze voelen zich bovendien niet (vooraf) gehoord door de schepen van Mobiliteit. Abdil Tapmaz, onze voorzitter van Vooruit Mariakerke, schreef daarover al een open brief waarin hij onder andere pleit voor een shuttlebus als tijdelijk alternatief. Die brief werd door verschillende kranten opgepikt.

Daarbij aansluitend stelde ons gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke tijdens het ‘Vragenuurtje’ voor de gemeenteraad van 27 juni 2022 de vraag aan de schepen of bekeken is of een gefaseerde aanpak mogelijk was om volledige afsluiting van de weg te vermijden, of dat er op een andere manier tegemoet zou kunnen gekomen zijn aan de vragen van de buurtbewoners.

(foto: Het Nieuwsblad / De Gentenaar)

Omleidingen onderzocht, impact bekeken

“De schepen toonde begrip maar zei wel dat hij vreest dat de huidige regeling de best mogelijke optie is” zegt Joris. “De duur van de werken is zo kort mogelijk gemaakt, en zo laat mogelijk op het schooljaar, tot zo dicht mogelijk tegen de Gentse Feesten. Omleidingen werden onderzocht (De Lijn rijdt nu om via Palinghuizen en de Brugsevaart, via de voetgangers- en fietsersbrug kan met de halte ‘Vaartstraat’ bereiken) en de impact bekeken.”

Een gefaseerde aanpak van de werken heeft geen meerwaarde, om meerdere redenen. “Met dwarsfasen zou bus 3 nog niet kunnen doorrijden. Langs-fasen - telkens eerst één kant van de rijweg aanpakken – kan ook niet, omdat een beurtelingse doorgang de R40 volledig zou vastzetten. De werken zouden dan ook langer duren en de middennaad in de weg (die in dat geval nodig is) vraagt meer onderhoud. Een enkelrichtingsregime, dat wil De Lijn dan weer niet.”

Geen geld voor shuttledienst…

Mogelijke omleidingsroutes zijn vaak beperkt: niet alle straten zijn geschikt om bussen door te laten rijden. De schepen gaf ook toe dat noch de Stad noch De Lijn centen beschikbaar hebben om shuttlediensten of andere alternatieven te voorzien. Personen die minder mobiel zijn, kunnen wel gebruik maken van de diensten van Trivelo, de fietstaxidienst van de Fietsambassade. “Na de werken zal er wel een afzonderlijke busbaan zijn, waardoor de bus op de Brugsesteenweg vlotter en stipter zal kunnen rijden. We hebben de bezorgdheden van de Mariakerkenaars ter harte genomen, maar ze zullen dus nog even geduld moeten hebben, in afwachting van betere tijden…” besluit Joris.


Ga naar Vooruit Lokaal
Over de Auteur

Vooruit Lokaal

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant