Nieuws

De welvaart-hackathon, het (foto)verslag!

Ronny Wolfcarius

Saturday 02

April 2022 08:18

Donderdag vond de welvaart-hackathon van The Big Shift plaats in Genk. Samen met Meryame Kitir en Funda Oru pakten jullie de uitdagingen voor onze welvaart aan. Deelnemer Azer: “Ik ben hier met 1 reden: om het leven beter te maken voor mijn kinderen.”

Meteen naar de foto's ▼

Met The Big Shift pakken we belangrijke uitdagingen aan om onze samenleving beter, warmer en meer solidair te maken.

Zo'n 6.000 mensen stemden op de uitdagingen die we prioritair moeten aanpakken binnen 5 grote thema's: klimaat, welvaart, zorg, jongeren en veiligheid.

Op de hackathon events kan je je idee geven voor de uitdagingen met de meeste stemmen. En brainstorm je samen met de andere deelnemers en experts over oplossingen.

Met al jullie straffe ideeën gaan we binnenkort aan de slag.

De twee hackathon vond plaats in Genk en stond volledig in het teken van welvaart.

Deze uitdagingen pakten we samen aan:

✔️ Betaalbaar wonen

✔️ Werkbaar werk

✔️ Betaalbare energie

De hackathon werd mee begeleid door Meryame Kitir, minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid en Vooruit-ondervoorzitter Funda Oru.

 

Dit zeggen deelnemers Azer, Arno en Johan

Op de welvaart-hackathon waren mensen die al jaren met een uitdaging bezig zijn, én mensen die hun ervaringen deelden en voor het eerst mee brainstormden. 

Dat is precies de bedoeling van The Big Shift: iedereen die constructief wil meedenken is welkom.

Azer: “Deze hackathon is de eerste keer dat ik op zo’n manier het verschil probeer te maken voor de samenleving. Ik vind het heel interessant om zoveel verschillende perspectieven te horen. Ik krijg absoluut het gevoel dat onze ideeën impact zullen hebben, als je hoort hoe toekomstgericht ze zijn.

Ik koos voor de uitdaging betaalbaar wonen: als mama van 2 jonge kinderen vind ik het belangrijk dat zij later ook een dak boven hun hoofd hebben.”

Arno: “Ik ben niet politiek actief, maar hiervan ben ik wel overtuigd: mensen zijn méér dan machines die om de 5 jaar op een knopje duwen in het stemhokje. Inspraak van de mensen is nodig én verrijkt onze democratie.”

Johan: “Ik pak de uitdaging werkbaar werk aan. Waar ik werk is er veel druk op de werknemers om hoge verkoopcijfers te halen. Dat wordt mee uitgelokt streefcijfers die werknemers moeten halen. 

Het is vaak moeilijk opboksen tegen grote bedrijven om voor je rechten op te komen. Hier hoop ik mijn impact te vergroten.”

 

Denk zelf mee over de beste zorg

De volgende hackathon vindt plaats op donderdag 21 april in Sint-Niklaas.

We pakken er de top 3-uitdagingen voor onze zorg aan:

✔️ Stop de gezondheidskloof tussen arm en rijk

✔️ Een mooie oude dag voor iedereen

✔️ Gezond leven betaalbaar voor iedereen

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid en Sociale zaken, en Conner Rousseau begeleiden de hackathon.

Klik hier om je te registreren voor de zorg-hackathon >

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.