Nieuws

Weer 3 veiligere schoolomgevingen

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Friday 09

December 2022 15:41

Nadat in de zomer van 2022 al de schoolomgeving van drie Halse scholen veiliger werd gemaakt, volgen in de kerstvakantie de drie volgende scholen: GO Klimop in Lembeek, het Heilig Hart&College Sint-Rochus en het Heilig Hart&College Centrum.

Halle vatte in 2021 het plan op om elk jaar vier schoolomgevingen veiliger in te richten. In Halle zijn er zestien basisscholen en acht secundaire scholen, goed voor zo’n 12.000 leerlingen die elek dag in Halle op school zitten.

Halle wil voor elke school een verkeersplan op maat uitwerken, aangepast aan de specifieke situatie en noden en gaat hiervoor een participatietraject aan met de betrokken scholen, ouders, leerlingen, politie, de jeugddienst en buurtbewoners.

Don Bosco Halle, GO Beukenbos in Buizingen en aan de Maheideschool in Lembeek werden reeds aanpassingen ingevoerd. Vanaf half december gaan Halle aan de slag aan GO Klimop in de Arthur Puesstraat in Lembeek, aan het Heilig Hart&College Sint-Rochus en aan de basisscholen van het Heilig Hart&College in het stadscentrum.

Aan elke schoolpoort wordt een belangrijke taak weggelegd voor de Halse kindermascotte Basiel, die de aandacht moet trekken en automobilisten erop moet wijzen dat ze in een omgeving met kinderen komen.

Voor de rest krijgt elke school een plan op maat omdat niet elke schoolomgeving dezelfde is en andere noden heeft. Overal wordt wel met dezelfde soort hekjes in de kleuren van Halle gewerkt, om tot uniformere schoolomgevingen te komen en zo d eherkenbaarheid te vergroten.

Aan GO Klimop in Lembeek komen er kleurrijke hekjes tegen foutparkeerders op het voetpad en draaibare hekken vervangen de bareel op de parking om voetgangers een vlottere doorgang te geven.

Het zebrapad wordt verlegd om te vermijden dat kinderen recht uit de school de straat oplopen. In de straat komt op het wegdek een duidelijke beschildering ‘schoolzone’. Verder is er de plaatsing van een fietsenstalling naast de schoolpoort.

Aan de Halleweg ter hoogte van het Heilig Hart&College Sint-Rochus komen er ook kleurrijke hekjes om te vermijden dat kinderen rechtstreeks de straat op kunnen. Er worden nieuwe zebrapaden geschilderd en ook hier wordt ‘schoolzone’ op het wegdek geschilderd.

Ook aan het Heilig Hart&College in het stadscentrum komen hekjes, markeringen met ‘schoolzone’ en krijgt Basiel een plekje in het straatbeeld.

 

Naar: Het Nieuwsblad, Ingrid Depraetere


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant