Nieuws

LOKAAL: Wapper wordt een plek om te verkoelen aan het water

Vooruit Antwerpen

Monday 05

February 2024 11:25

Een terrasje doen of een boek lezen in de schaduw van een boom aan het water. Dat kan binnenkort in het midden van de stad op de Wapper, een zijstraat van de Meir. Onze schepenen keurden het voorontwerp van de Wapper goed en dat belooft een plein te worden dat door de grote waterpartij en de slimme ondergrondse wateropvang bestemd is tegen de klimaatverandering. 

Het iconische plein de Wapper krijgt een volledig nieuw gezicht. De wapper behoudt de ruimte voor de terrassen. Die liggen aan het water. Schepen van Leefmilieu Tom Meeuws drukte zijn stempel op het plein met een grote waterpartij in het midden en speelfonteinen aan de kant van de Meir.

“We moeten net zoals vroeger water opnieuw naar de stad brengen. Zo wordt de Wapper een plaats waar kinderen zich kunnen verkoelen aan de fonteinen en waar de volwassenen in de schaduw van een boom kunnen gaan zitten.”

Onder het plein ligt nog steeds de historische rui die  in de 15de eeuw proper drinkwater in de stad bracht. Die ondergrondse rui blijft intact en zal werken als hemelwaterbuffer. We onderzoeken of we daar kunnen werken met grote waterzakken die het regenwater opvangen. Zowel bij hevige regenval als bij droogte moet op die manier de waterpartij op het plein op peil blijven en krijgt het groen op het plein ook voldoende water.

Het plein wordt opengelaten ter hoogte van het Rubenshuis voor een mooi zicht op de gevel. Er komen ook zitbanken met zicht op het Rubenshuis, onder de bomen en in de zon.

Voorjaar 2024 komt er een nieuw informatiemoment. Als alles volgens plan verloopt, volgt in het najaar dan het definitieve ontwerp.


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant