Nieuws

We blijven investeren in mentaal welzijn

Team Vooruit

Tuesday 10

October 2023 07:00

De eerste 10 dagen van oktober staan elk jaar opnieuw in het teken van geestelijke gezondheidszorg. En in het bijzonder vandaag op de Werelddag Mentale Gezondheid. Voor Vooruit is mentaal welzijn een absolute topprioriteit. Daarom blijft onze minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke investeren in mentaal welzijn: “Wie hulp nodig heeft, moet hulp krijgen. We blijven investeren in betaalbare en toegankelijke mentale hulp.”

Grootste investering ooit in mentaal welzijn

Frank Vandenbroucke, oktober 2020: “Er ligt veel werk op de plank de komende jaren, maar als ik er één iets mag uitpikken: mentaal welzijn. Dat is voor mij een topprioriteit en daar zal ik nog veel aandacht aan schenken. Hoe maken we psychologische zorg laagdrempelig, hoe bereiken we meer mensen en vooral hoe kunnen we sneller helpen. We hebben al enkele stappen ondernomen, maar we kunnen en moeten nog véél meer doen.”

“Sinds de investeringen van Frank vonden 214.000 mensen de weg naar mentale hulp.” 

Drie jaar later is het budget voor psychologische zorg vertienvoudigd. De grootste investering ooit in mentaal welzijn. Sinds de investeringen van Frank vonden 214.000 mensen zo de weg naar mentale hulp. 

We blijven investeren in mentaal welzijn

Vooruit blijft investeren in mentaal welzijn:

  • Volwassenen kunnen een eerste keer gratis en daarna voor elf euro per sessie naar de psycholoog

  • We zorgen voor een betere begeleiding van jongeren met eetstoornissen

  • Jongeren én ouderen krijgen mentale hulp in hun vertrouwde omgeving

Wanneer iemand het moeilijk heeft, is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Daarom brengen we psychologische zorg dichtbij mensen, in hun vertrouwde omgeving. CLB’s, Overkophuizen en jongerenadviescentra kunnen zo bijvoorbeeld mentale hulp aanbieden aan jongeren. Ook ouderen krijgen mentale hulp in buurtcentra of woonzorgcentra.

“Naast investeringen hervormen we de mentale gezondheidszorg. De hulp moet naar de mensen toe gaan én betaalbaar zijn.”

“Naast investeringen, hervormen we de mentale gezondheidszorg. De hulp moet naar de mensen toe gaan”, zegt Frank. “Onze eerstelijnspsychologen staan dag en nacht klaar voor onder andere scholen en buurtcentra. Jongeren kunnen nu ook terecht in een Overkophuis voor een luisterend oor. Zo verlagen we de drempel naar psychologische hulp.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.