Nieuws

Wat betekent 1 mei voor jou? Onze mensen aan het woord

Team Vooruit

Saturday 01

May 2021 06:00

Wie keihard werkt, moet daarvoor beloond worden. Crisis of niet. Dat is de strijd die we aangaan met onze beweging. En dat is lang niet alles. Waar strijden onze mensen van Vooruit voor? Wat betekent 1 mei voor hen? Hoe zetten ze zich hier iedere dag voor in? Dat zochten we uit. Het resultaat vind je in dit artikel en via onze Facebookpagina. 

 • Mohamed Ridouani

  "1 mei is voor mij de boodschap uitdragen dat we niemand in de steek laten en tegelijk bouwen aan een moderne samenleving waarin we met z’n allen vooruitgaan. Net door zorg te dragen voor elkaar, iedereen mee te trekken en onderweg veel plezier te maken.” 

 • Jinnih Beels

  “1 mei is voor mij nog eens luidkeels in de verf zetten dat solidariteit werkt voor iedereen. Want iedereen wordt gelijk geboren en verdient een gelijke kans op een goed leven in een eerlijke samenleving. En zolang dat niet gerealiseerd is, zijn socialisten nodig. Socialisme is dus altijd opnieuw beginnen. En dat is mijn engagement.”

 • Pascal Smet

  1 mei betekent voor mij feest van de arbeid en vooral van de samenhorigheid, solidariteit en het besef dat er veel gevochten is voor sociale vooruitgang maar dat het werk nog niet af is. Ideaal om de strijdvaardigheid aan te scherpen!"

 • Funda Oru

  “Werknemers hebben een grote bijdrage geleverd aan de welvaart van ons land. Op 1 mei tonen we dankbaarheid voor het werk dat ze leveren en erkennen we de belangrijke rol die ze altijd hebben gespeeld en zullen spelen in onze samenleving.”

 • Onze ministers

  Frank Vandenbroucke

  "De strijd die de 1 mei-gedachte omhelst, is vandaag actueler dan ooit tevoren. De strijd die we het voorbije jaar gevoerd hebben tegen Covid, die hebben we allemaal samen gevoerd. Solidariteit is al wat de klok sloeg. Allemaal samen gaan we vooruit. Want vooruitgang is iets dat iédereen ten goede komt."  Meryame Kitir

  “1 mei is voor mij de strijd voor gelijkheid. De strijd voor gelijke kansen voor iedereen ter wereld. 'Samen staan we sterker’ is nog nooit zo van toepassing geweest. Deze pandemie bewijst dat solidariteit de enige uitweg is. Hier in België maar ook wereldwijd. Want we zijn pas veilig, als iedereen veilig is.” • Onze Federale parlementsleden

  Melissa Depraetere

  “Nog altijd zijn mensen het slachtoffer van grote bedrijven als het op kosten aankomt. Onredelijke bankkosten, ondoorzichtige rekeningen en gewiekste deurwaarders, het moet gedaan zijn met mensen als speelbal te zien. 1 mei is voor mij de strijd tegen grote bedrijven die mensen uitpersen voor een beetje meer winst.”  Kris Verduyckt

  “1 mei is voor mij een feestdag waarin we onze gelijkheid én verschillen vieren. We zijn allemaal anders. Dat geeft niet, zolang we elkaar vooruit helpen en eerlijk zijn met elkaar. Dat geldt ook voor bedrijven, zoals bijvoorbeeld energieleveranciers. Vandaar dat ik al heel wat voorstellen deed om tot een rechtvaardige en begrijpelijke energiemarkt te komen. Op 1 mei tank ik extra vertrouwen voor die strijd!”

  Bert Moyaers

  “1 mei is een feest dat ik hoog in het vaandel draag. Een feestdag waarop ik fier ben en extra strijdvaardig met de vlag voorop loop voor een eerlijkere maatschappij."

  Gitta Vanpeborgh

  “1 mei is een jaarlijks warm moment samen met familie, vrienden en gelijk die rotsvast geloven in een betere wereld. Het is een moment van trots op onze sociale verworvenheden, maar het is ook een moment van besef dat deze verworvenheden broos en nog lang niet verworven zijn elders in de wereld. Ik wil hiervoor elke dag strijden: door dicht bij de mensen te staan, écht te luisteren en ondersteuning te bieden aan iedereen die er nood aan heeft, in het bijzonder de meest kwetsbaren."

  Vicky Reynaert

  “1 mei is voor mij vandaag belangrijker dan ooit, zeker in deze moeilijke tijden. Als voorzitter van een OCMW word ik elke dag geconfronteerd met mensen die zeer hard geraakt zijn door de coronacrisis. Ze zijn hun werk kwijt, komen in financiële problemen of hebben het mentaal erg moeilijk. Als schepen bevoegd voor kinderopvang heb ik bovendien gezien hoe de sector van de kinderopvang, samen met de zorg, onze samenleving recht houdt tijdens deze crisis. Ook op internationaal en Europees vlak is er nog veel werk rond arbeidsrechten. Daarvoor willen wij aandacht vragen. Daarvoor komt onze beweging op. Daarvoor strijd ik iedere dag in het parlement. Zodat iedereen op een waardige manier kan leven. Solidariteit is broodnodig."

  Joris Vandenbroucke

  “1 mei is meer dan alleen een pint pakken met vrienden, meer dan alleen op een terras zitten in de zon. 1 mei is voor mij een feestdag in teken van de solidariteit. Solidariteit waar we elke dag voor strijden.”

  Ben Segers

  1 mei is voor mij de voortdurende strijd voor de garantie op eerlijk loon voor waardig werk. Voor zekerheid. In Vlaanderen, maar ook in de rest van de wereld. Het is voor mij ook de dagelijkse strijd tegen situaties van economische uitbuiting en mensenhandel. Het laat des te meer zien dat we een sterke overheid nodig hebben die mensenhandel op de radar krijgt en strijdt tegen deze situaties van extreme uitbuiting."


  Anja Vanrobaeys

  “1 mei is voor mij vieren welke vooruitgang onze traditie van solidariteit al bracht met veel rood getoeter op straat en op terrasjes. Het is ook een dag waarop we samen trots tonen en uitleggen waarom we socialist zijn want een betere wereld komt niet zomaar aanwaaien, daarvoor moeten we samen strijden. Iedere dag timmer ik aan een goed en gelukkig leven, zowel in het parlement als daarbuiten. Een goed en gelukkig leven is een goed inkomen, een sterke sociale bescherming bij tegenslag en uiteraard vrije tijd om iets leuks te doen voor jezelf, je gezin of met je vrienden."   Karin Jiroflée

  “1 mei betekent voor mij in eerste instantie een feestdag onder kameraden in alle steden en dorpen van Vlaanderen. Een sfeer van warmte, vriendschap en solidariteit typeert voor mij onze feestdag. Het is uiteraard ook een dag dat we onze strijd voor sociale rechtvaardigheid, respect en vooruitgang voor iedereen, met bijzondere aandacht voor onze werknemers / arbeiders extra in de kijker zetten. Zelf strijd ik iedere dag voor toegankelijke steden en dorpen met bus of trein."

 •  Onze Vlaamse parlementsleden

  Hannes Anaf

  Voor mij is 1 mei onze socialistische strijddag. Een dag waar we ook denken aan het verleden en waar we luisteren naar ervaren socialisten. Zoveel jaren later is de strijd nog niet geschreven. Onze sociale rechten zijn broos en moeten verdedigd en actueel gehouden worden."


  Hannelore Goeman

  “Dit jaar is voor mij een hele speciale één mei, de eerste als moeder van een prachtig kindje. Dat maakt mijn strijd dit jaar nog vuriger. De strijd voor beter onderwijs, de strijd voor klassen met juffen en meesters met tijd voor iedere leerling en de strijd voor hun ouders zodat zij een stabiel en veilige thuis kunnen bouwen.”

  Katia Segers

  “Op 1 mei schijnt de zon altijd. God is een socialist", luidt het gezegde. 1 mei is altijd feest: zon, muzikale evenementen en stoeten doorheen Vlaams-Brabant. Kortom, een bomvolle dag met leuke gesprekken onder vrienden. De boodschap van één mei blijft bijzonder actueel en relevant: solidariteit werkt. Alleen samen gaan we vooruit. Gisteren, vandaag en morgen. Gedreven door de waarden van vrijheid, gelijkheid en solidariteit strijden socialisten voor een verzekerde toekomst en condities voor een goed en gelukkig leven. Dat is wat mij drijft. De politiek kan geen geluk beloven, maar wel de condities scheppen. Condities gebaseerd op solidariteit, zodat je zelf je geluk kan creëren.”

  Bruno Tobback

  “Voor mij betekent 1 mei twee dingen. Het is een gelegenheid om terug te kijken op de ongelijke samenleving die aanleiding was voor het ontstaan van de socialistische ideeën en een vaststelling hoeveel beter het leven voor de meeste mensen is in de samenleving van vandaag. Het is ook een reminder dat de tweestrijd tussen mensen die vooruitgang willen voor iedereen en anderen die ten koste van alles alleen hun eigen deel van de koek groter willen maken, altijd actueel blijft."

  Annick Lambrecht

  “Op 1 mei vier ik iedere jaar opnieuw onze sociale strijd. Nu met onze socialistische beweging. 1 mei geeft mij ieder jaar weer de kracht om energiek aan de slag te gaan. Ik strijd iedere dag opnieuw voor sociale gelijkheid en vrijheid, zowel voor jonge turnsters in de sportzaal, als holebi’s en transgenders waar ook te wereld."

  Conner Rousseau

  “Deze 1 mei staat in het teken van een nieuwe strijd. Deze 1 mei gaat over de toekomst en welke keuzes we maken. De keuze om de stilstand te doorbreken en onze nieuwe en positieve wind NOG harder te doen waaien. De keuze om ervoor te zorgen dat een goed en gelukkig leven, iets is dat iedereen toekomt. De keuze om allemaal SAMEN vooruit te gaan."

  Kurt De Loor

  “1 mei is voor mij de grootste feestdag van het jaar. Als kind gingen mijn broer Karl en ik al mee met onze ouders op stap. Kerstmis of Pasen was er niets bij. De stoet, de energie, de mensen… ik hou er enorm van. Als je wat ouder wordt, leer je ook de echte waarde achter 1 mei kennen. 1 mei staat symbool voor de strijd die socialisten wereldwijd gevoerd hebben, maar het drukt ons ook met de neus op de feiten hoeveel werk er nog op de plank ligt."

  Freya Van den Bossche

  “1 mei is echt een feestdag, dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Onbezorgd door het leven kunnen gaan is een groot goed, nu meer dan ooit. Daarom strijd ik op 1 mei voor mentaal welzijn van jong en oud.”

  Maxim Veys

  “1 mei is trots tonen wie we zijn en waar we voor staan. Zo herinnert deze dag er ons ook aan dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Daarom strijd ik op 1 mei voor betaalbare woningen voor iedereen. 1 mei is ook het festival dat Vooruit samen met het ABVV en Bond Moyson organiseert in Kortrijk. Jammer dat we dat nu al twee jaar moeten missen. En bovenal, 1 mei is de verjaardag van mijn mama. Dus pik ik altijd een roos of een muguetje mee voor haar."

  Caroline Gennez

  “1 mei is voor mij feest én solidariteit! Een goeie speech, een pintje en het Vlaamse land doorkruisen om te vieren met vrienden. Vooral nog eens luidkeels in de verf zetten dat solidariteit werkt voor iedereen. Iedereen wordt gelijk geboren en verdient evenveel kansen op een goed leven in een eerlijke samenleving. En zolang dat niet gerealiseerd is, zijn socialisten nodig. Socialisme is dus altijd opnieuw beginnen. En dat is mijn engagement. Op 1 mei strijd ik voor een goed leven en eerlijke samenleving voor iedereen.”

  Steve Vandenberghe

  1 mei is voor mij een dag van warmte, liefde en respect. In het bijzonder voor al die leerkrachten die iedere dag het beste van zichzelf geven. Op 1 mei strijd ik voor meer waardering voor al onze leerkrachten. Zij laten kinderen groeien."

  Els Robeyns 

  “Sociaal engagement en streven naar een warme samenleving is ook mijn drijfveer als parlementslid en burgemeester. Werken aan een Warm Wellen, dat is waar wij als team op lokaal niveau dicht bij de mensen voor staan en waarmee we Wellen vooruit willen brengen."

  Ludwig Vandenhove

  “Voor mij is 1 mei een echte feestdag, ik kijk er elk jaar naar uit. Het is historisch onze feestdag, de feestdag van de Socialisten, niemand kan ons die afpakken. Daarom strijd ik op 1 mei voor de sociale rechten van het verleden en de toekomst."


Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant