Nieuws

Waarom is meer geboorteverlof zo belangrijk? Anja legt het uit in 5 vragen

Ronny Wolfcarius

Sunday 12

June 2022 00:00

Zondag 12 juni vieren we alle vaders en mee-ouders in Vlaanderen. Hét moment om ze te bedanken voor al hun goede zorgen, liefde en tijd. “En die tijd is zo kostbaar”, zegt Federaal parlementslid Anja Vanrobaeys in dit interview. “Daarom zorgen we voor meer geboorteverlof voor vaders en mee-ouders. Voor de regering met socialisten waren dat nog maar 10 dagen. 15 dagen verlof vandaag. 20 dagen vanaf 2023.”

1. Vandaag is het Vaderdag. Wat doet Vooruit?

Onze beweging gaat de straat op om vaders en mee-ouders in the picture te zetten in heel Vlaanderen. We willen vaders en mee-ouders bedanken voor hun harde werk en hun goede zorgen. 

Ik ga ook flyeren met Vooruit in Aalst. Hét moment om in gesprek te gaan met vaders. Bijvoorbeeld over de uitdagingen van het ouderschap in een tijd waarin werk en privé combineren steeds moeilijker wordt. Wij hebben al heel wat bereikt door een nieuwe geboorteregeling. Het kan natuurlijk altijd nóg beter. 

2. Wat houdt de nieuwe geboorteregeling in? 

Vroeger kregen vaders en mee-ouders na de geboorte van hun kind 10 dagen geboorteverlof. Die konden ze opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte. 

Stel je voor dat je als vader of mee-ouder meteen na de geboorte van je kind aan het werk moet. Dat is toch absurd? Je wilt juist zoveel mogelijk tijd met je kind doorbrengen. 10 dagen geboorteverlof zijn veel te weinig. Daarom lieten we een uitbreiding van het geboorteverlof opnemen in het regeerakkoord. 

10 dagen geboorteverlof zijn veel te weinig. Daarom lieten we een uitbreiding van het geboorteverlof opnemen in het regeerakkoord.

De uitbreiding van het geboorteverlof voeren we stapsgewijs uit. Vanaf 1 januari 2021 kregen vaders en mee-ouders 5 extra dagen geboorteverlof, dus 15 dagen. Vanaf 1 januari 2023 komen daar nog eens 5 dagen bij. Zo zorgt deze regering - met socialisten - dat vaders en mee-ouders in totaal 20 dagen geboorteverlof krijgen. 

Tijdens dit geboorteverlof ontvang je de eerste 3 dagen je normale loon van je werkgever. Vanaf dag 4 krijg je 82% van je loon uitgekeerd door het ziekenfonds. 

3. Waarom is geboorteverlof zo belangrijk?

De tijd die je met je pasgeboren kind doorbrengt, is enorm kostbaar en waardevol. Als kersverse ouder zijn de eerste levensdagen cruciaal voor de band met je pasgeboren kind en de ontwikkeling van je kind. Door de uitbreiding van het geboorteverlof zijn vaders vanaf het begin betrokken bij de zorg van hun kind. 

Extra geboorteverlof voor vaders is ook belangrijk voor de partner. Wie moet herstellen van de bevalling, kan op meer ondersteuning rekenen. En ouders kunnen elkaar zo het best ondersteunen tijdens deze intense periode. We doorbreken zo de traditionele rolpatronen en zorgen voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen op lange termijn. 

4. Zijn vaders en mee-ouders tevreden met de uitbreiding van het geboorteverlof? 

Absoluut. De uitbreiding van het geboorteverlof is een enorme stap vooruit. Toen we de extra 5 dagen geboorteverlof invoerden vorig jaar, kreeg ik massa’s positieve reacties. Sommige vaders spraken mij zelfs aan op de trein. 

De uitbreiding van het geboorteverlof is een enorme stap vooruit. Toen we de extra 5 dagen geboorteverlof invoerden vorig jaar, kreeg ik massa’s positieve reacties.

En we zien ook dat het werkt. Zo’n 90% van alle vaders en mee-ouders blijven 15 dagen na de geboorte van hun kind thuis. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering.

5. Wat ligt er nog op de plank voor het geboorteverlof/voor jonge ouders?

Wij pleiten voor de uitbreiding van geboorteverlof bij kinderen die te vroeg geboren zijn. Zij hebben gespecialiseerde hulp nodig. Omdat de eerste levensdagen cruciaal zijn, moeten ouders zoveel mogelijk tijd kunnen spenderen met hun kind. 

De nood aan meer geboorteverlof was echt groot bij kersverse ouders. Dat tonen de cijfers nu ook aan. Ik ben dan ook enorm trots dat onze nieuwe regeling een groot succes is. Als ouder moet je tijd kunnen doorbrengen met je pasgeboren kindje. Ongeacht het statuut waaronder je werkt. Daarom blijf ik ook strijden voor een geboorteverlof voor interimwerknemers. 

 

 

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant