Nieuws

LOKAAL: Vuurwerk? Denk aub aan onze dieren!

Team Vooruit

Wednesday 01

December 2021 22:11

Ieder jaar zijn er jammer genoeg nog altijd Essenaren die zich in de eindejaarsperiode niet houden aan de regels voor het afsteken van vuurwerk. Nochtans weet iedereen intussen zeer goed dat vuurwerk voor angst en stress zorgt bij vele dieren.  Bovendien zorgt het jaarlijks voor ongevallen door zelf vuurwerk af te steken.

Helmut Jaspers, schepen van dierenwelzijn (Vooruit): “Ieder jaar roept de gemeente tegen de feestdagen op om zeker in de eindejaarsperiode rekening te houden met de dieren en geen vuurwerk af te steken.  Toch krijg ik als schepen van dierenwelzijn nog ieder jaar bezorgde meldingen van inwoners over het welzijn en de angsten die hun dieren door knallen moeten doorstaan”.

Nochtans zijn die knallen in het gemeentelijke politiereglement verboden.  Er mag nergens op het openbaar domein vuurwerk afgestoken worden.  Essen zal daarvoor dit jaar geen toelating verlenen.  Ook het afsteken van vuurwerk op privaat domein zonder toelating is verboden.  Alleen in weloverwogen gevallen zal dit dat door de burgemeester worden toegelaten.  Doch zal ook hier zeer terughoudend mee worden omgegaan.  Enkel voor het afsteken van ‘geluidsarm’ vuurwerk en dan nog slechts op oudjaar tussen 00.00 uur en 00.30 uur kan overwogen worden een toelating te verlenen.

“Als schepen van dierenwelzijn doe ik evenwel opnieuw een warme oproep aan alle inwoners om rekening te houden met het welzijn van de dieren en geen bommetjes of knalvuurwerk meer af te steken.  Voor de dieren zorgt dit immers voor heel veel angst.”

“Feestjes houden moet leuk zijn, maar dat kan ook zonder knallen.  Laat ons daarom allen rekening houden met ieders welzijn aub.  Ook dat van de dieren.”, aldus nog Jaspers.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant