Nieuws

LOKAAL: VRT gezicht Xavier Taveirne bespreekt eenzaamheid bij jongeren

Vooruit Hasselt

Wednesday 21

September 2022 14:28

Via de ÇAVA? ÇAVA!-campagne wil de stad Hasselt het welzijn van jongeren opkrikken. “Eind 2020 organiseerden we een bevraging bij onze jongeren over hun mentaal welbevinden en de resultaten bleken ontnuchterend”, aldus schepen van Jeugd Habib El Ouakili. De Hasseltse jeugd gaf aan vermoeid en gedemotiveerd te zijn, moeite te hebben met stress en zich vaak eenzaam te voelen. Naar aanleiding van deze opvallende resultaten nam de stad Hasselt actie. “Onze jongeren zijn de toekomst en we willen natuurlijk al het mogelijke doen om hun welbevinden op te krikken”, klinkt het bij El Ouakili. “Er is natuurlijk al een uitgebreid aanbod in onze stad waar jongeren terecht kunnen, denk aan TEJO, JAC, Het overkop-huis en De Serre. Vanuit de stad willen we nu vooral versterkend werken.”

 

Uit vorige initiatieven die werden opgezet, bleek dat de drempel om hulp te zoeken nog heel groot is. Via een reeks podcastafleveringen maakt de stad Hasselt nu enkele belangrijke problematieken waar jongeren mee worstelen bespreekbaar. “We willen die thema’s in de eerste plaats uit de taboesfeer halen en jongeren laten zien dat ze heus niet alleen zijn. Een podcast geeft ons de mogelijkheid jongeren te bereiken in hun eigen leefwereld. Bovendien is het een dankbaar medium om een groot publiek te bereiken, dat in alle anonimiteit de podcast kan beluisteren.” De eerste podcast rond zelfvertrouwen werd reeds gelanceerd, vandaag komt de stad met een aflevering over eenzaamheid. 

 

Eenzaamheid

In die nieuwe aflevering krijgt Stubru presentator Thomas Michiels – die de podcast leidt – gezelschap van journalist Xavier Taveirne. “Xavier Taveirne, niet de minste, maakte enkele jaren geleden al een docureeks voor de VRT over het thema. Hij sprak er met mensen van verschillende leeftijden over eenzaamheid en hoe dat zich uit op verschillende manieren. Een echte ervaringsdeskundige in deze problematiek dus”, stelt El Ouakili.

 

Eenzaamheid wordt traditioneel niet aan jongeren gelinkt omdat jongeren hun levensfase gelinkt wordt aan een heel sociaal leven. “Dit gaat echter niet voor alle jongeren op: er zijn er zoals Alicia, die in onze podcast aangaf dat ze eenzaamheid ervaart soms omdat ze net niet zoals haar leeftijdsgenoten op stap wilt gaan. Het boeiende aan deze aflevering is dat eenzaamheid gewoon op een heel andere manier ervaren kan worden in iedere levensfase”, gaat de schepen verder. “Het is bovendien een gevoel dat je niet makkelijk zomaar kan aflezen bij iemand.”

Langste toog

Om de podcast kracht bij te zetten, organiseert de stad Hasselt ook het evenement ‘De langste toog’. “Hier willen we eenzaamheid in de praktijk tegengaan”, verduidelijkt El Ouakili. “Op donderdagavond 25 augustus kunnen jongeren afzakken naar de Dokter Willemstraat, waar een heel lange tafel staat. Jongeren kunnen er kennismaken met elkaar via gezelschapsspelletjes of kaartjes met gesprekonderwerpen. Na twintig minuten keuvelen, schuif je door en leer je weer iemand nieuw kennen.” Ondertussen kan je genieten van een drankje en gratis hapjes van de Hasseltse Horeca zaken El Bocado en Uw zuster. Na afloop volgt een afterparty in De Serre. Inschrijven is een must en kan op https://www.hasselt.be/nl/cavacava/eenzaamheid

Over de Auteur

Vooruit Hasselt

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant