Nieuws

LOKAAL: Vraagtekens bij de aanpak van Fiberklaar

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Tuesday 18

October 2022 17:23

De aanleg van de glasvezelkabel van Fiberklaar blijft in Halle vragen oproepen. Zo kreeg een raadslid aan zijn voordeur alweer misleidende informatie van een vertegenwoordiger. Intussen blijkt dat veel straten nog eens opengebroken zullen worden omdat ook Telenet zijn kabel de grond in wil. “We zijn als stad daar totaal niet verantwoordelijk.  Deze hele procedure is onmogelijk om aan de mensen uitgelegd te krijgen”, zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit).

Op de Commissie Stadsontwikkeling kregen de gemeenteraadsleden nog eens een stand van zaken over de aanleg van het glasvezelnetwerk van Fiberklaar in Halle. Het is via dat netwerk dat Proximus en enkele andere internetproviders supersnel internet willen aanbieden. Maar de komst van Fiberklaar zorgt al weken voor verwarring bij de inwoners. Vaak worden mensen misleid wanneer zij een vertegenwoordiger aan de deur krijgen. Het verhaal is dat Fiberklaar een samenwerking was van Proximus met een ander bedrijf en dat het niet compatibel was met Telenet. Wanneer mensen vertellen tegen de vertegenwoordiger van Fiberklaar, die aan de deur komt, niet geïnteresseerd te zijn als klant van Telenet, dan wordt er gezegd dat Telenetklanten ook op de fiberkabel kunnen aansluiten. Op de site van Telenet lees je tegenovergestelde.

Bertrand Demiddeleer (Vooruit) die voor de Stad in de raad van bestuur van Fluvius zetelt weet daar meer over. “Op de raad van bestuur heb ik zelf de vraag gesteld omdat Telenet een samenwerkingsakkoord met Fluvius afsloot voor een gelijkaardig project. Ik kreeg ook al een vertegenwoordiger aan de deur die anders beweerde. Dat is dus niet zo. Aansluiten bij Proximus kan wel als je het contract bij Telenet stopzet en dan een nieuw contract neemt bij Proximus.  Die methode vind ik echt niet kunnen. Ze vertellen niet helemaal de waarheid en dat is een probleem.”

De raadsleden die in de commissie stadsontwikkeling zetelen, waar dit besproken werd, vielen nog van de ene verbazing in de andere. “Het is een absurd verhaal maar Telenet gaat via die samenwerking dus een eigen glasvezelkabel leggen naast die van Fiberklaar”, gaf Demiddeleer nog mee. “Waar ze kan zal die mee doorgetrokken, maar waar de werven al gepasseerd zijn moet alles opnieuw opgebroken worden.”

“Dit krijg je aan de mensen niet uitgelegd”, klonk het. Schepen van Openbare Werken Johan Servé (Vooruit) wikt en weegt zijn woorden. “De praktijken die gehanteerd worden zijn niet altijd even ‘katholiek’." Hij raadt aan om klacht in te dienen bij Fiberklaar zelf, als ze komen vertellen dat je bij eender welke provider kan aansluiten.

En ook over het opbreken van de straten wist hij meer. “Gedurende twee jaar na de werken mag een straat niet opnieuw opengelegd worden”, aldus Servé. “Fluvius liet daarop weten dat ze dan allicht die kabel eerst zullen leggen in de straten die nog opgebroken moeten worden.

Een nieuw aangelegde straat mag zelfs vijf jaar lang niet opgebroken worden voor nutswerken. Of die vijf jaar ook geldt voor voet- en fietspaden is nog onduidelijk. 

Burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) vult nog verder aan. “Het is inderdaad onmogelijk om uit te leggen aan de mensen hoe dat allemaal in elkaar zit”, zegt hij. “Van bij de start plaatsten we vraagtekens bij die aanpak want we voelden meteen dat het om een concurrentieslag ging tussen Proximus en Telenet. Intussen kregen we zelf al heel wat vragen van de inwoners die willen weten of we nu voor- of tegenstander zijn van Fiberklaar. We hebben daar niet veel mee te maken. In andere steden en gemeenten zetten de besturen daar echt op in en staan ze zelfs met de mensen van Fiberklaar op de foto. Dat hebben wij bewust nooit gedaan. De Hallenaren zijn vrij om er op aan te sluiten of dat niet te doen. We hebben nooit de indruk willen geven dat het een must was en dat de stad dat mee promootte. We staan daar afzijdig tegenover en dat blijft zo.”

 

(Naar Bart Kerckhoven HLN)


Ga naar Bertrand Demiddeleer
Over de Auteur

Bertrand Demiddeleer

Voorzitter (gemeenteraad) Halle / Provincieraadslid Vlaams-Brabant

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant