Nieuws

LOKAAL: Vormingen rond discriminatie voor makelaars gaan van start

Vooruit Antwerpen

Thursday 01

December 2022 14:54

Hoe reageer je als makelaar op eigenaars die vragen om niet te verhuren aan mensen van een bepaalde afkomst, of aan mensen met een beperking? Karim biedt alle Antwerpse makelaars een gratis vorming aan om te leren omgaan met dit soort discriminerende vragen. 

Karim Bachar: “Makelaars spelen een sleutelrol in onze strijd voor gelijke kansen op de huurwoningmarkt. Zij hebben een vertrouwensrelatie met de klant, zij kunnen het gesprek aangaan wanneer een klant hen vraagt om te discrimineren. Wij zien makelaars dus als bondgenoten, en willen hen via deze vormingen de nodige tools aanreiken om op een correcte manier te kunnen inspelen op discriminerende vragen.”

De vormingen, die ontwikkeld werden in samenwerking met partners als Unia, Atlas en AP Hogeschool, zijn praktijkgericht. Via rollenspelen met professionele acteurs krijgen makelaars de nodige oefenkansen. Daarnaast gaan ze in gesprek over hun ervaringen, en leren ze zo van elkaar. Ook koepelorganisaties voor makelaars BIV en CIB werden nauw betrokken. Zij promoten de vormingen mee via hun kanalen.

Jill Snyers, verhuurverantwoordelijke bij Heylen Vastgoed, volgde de vorming in oktober: “Ons kantoor werkt natuurlijk al rond het thema discriminatie, maar dankzij deze vorming kregen we heel concrete tips om aan de slag te gaan met klanten die bepaalde vooroordelen hebben. Wat vooral werkt is het samenbrengen van verhuurder en kandidaat-huurder. Wanneer mensen elkaar ontmoeten en leren kennen, vallen die vooroordelen vaak weg.”

 De vormingen zijn een eerste actie uit het Actieplan voor Gelijke Kansen op de Huurwoningmarkt, dat Karim begin dit jaar lanceerde. Dit najaar volgen er verschillende acties ter ondersteuning van personen met een beperking. Voor hen is de zoektocht naar een geschikte woning in onze stad immers alles behalve evident.

 


Ga naar Vooruit Antwerpen
Over de Auteur

Vooruit Antwerpen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant