Nieuws

Vooruit zorgt voor bescherming en duidelijkheid voor draagmoeders en wensouders

Ronny Wolfcarius

Wednesday 25

May 2022 13:34

Draagmoeders die mensen belangeloos willen helpen met hun kinderwens, moeten dat kunnen. Federaal parlementslid Karin Jiroflée diende 2 wetsvoorstellen in om draagmoederschap wettelijk te regelen. “Met onze voorstellen voorzien we eindelijk een wettelijk kader. Dat is goed voor de ouders, voor de draagmoeder en vooral voor het kind.”

Wensouders, zowel hetero als holebikoppels, die op natuurlijke wijze geen kinderen kunnen krijgen, doen soms beroep op een draagmoeder. Vandaag is dat nog niet wettelijk geregeld in ons land. Daardoor trekken vele wensouders naar het buitenland om hun kinderwens toch te vervullen. Ze komen vaak in penibele situaties terecht. Ook al is het kindje genetisch van hen. Wensouders hebben weinig rechten en betalen soms erg veel voor hun kinderwens. Bovendien kan ook in die gevallen niet altijd verzekerd worden dat de rechten van de draagmoeder worden gerespecteerd.

(Het artikel gaat verder onder de Facebookpost.)

Een wettelijk én duidelijk kader 

Enkele fertiliteitscentra bieden niet-commercieel hoogtechnologisch draagmoederschap aan in België. Daarbij levert de draagmoeder zelf geen genetisch materiaal voor het embryo dat via in-vitrofertilisatie bij haar wordt ingeplant. Het genetisch materiaal moet van minstens een van de twee wensouders zijn. De draagmoeder zal zo bevallen van een kind dat genetisch niet met haar verwant is.

Omdat het Belgisch recht bepaalt dat de moeder die bevalt van het kind ook altijd juridisch de moeder is, rijzen er problemen. Wensouders die genetisch de ouder zijn van het kind, moeten op vandaag het kind eerst adopteren alvorens ze juridisch ook als ouders kunnen worden erkend. Die procedure duurt niet alleen zeer lang, de uitkomst ervan is ook onzeker. 

Artsen en rechters dringen aan op een wettelijke regeling. Federaal parlementslid Karin Jiroflée: “Draagmoederschap gebeurt in de praktijk. Laat het ons dan ook wettelijk én goed regelen. Zo kunnen we draagmoeders en wensouders verder helpen, en garanderen dat de belangen van het kind voorop staan.”

Draagmoederschap gebeurt in de praktijk. Laat het ons dan ook wettelijk én goed regelen.

Vooruit heeft 2 concrete voorstellen. “Het eerste voorstel regelt altruïstisch hoogtechnologisch draagmoederschap met duidelijke voorwaarden. Zo is er geen misbruik mogelijk en is er juridische zekerheid voor alle betrokkenen. 

Het tweede verbiedt commercieel draagmoederschap in België. Zwanger zijn mag geen job worden en de handel in ongeboren kinderen, uit winstbejag, moet verboden worden. Dat mag natuurlijk niet beletten dat de onkosten van de draagmoeder vergoed moeten worden door de wensouders”, aldus Karin

 

 

Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Ronny Wolfcarius

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant