Nieuws

LOKAAL: Vooruit Willebroek klaagt de huurindexeringen van Volkshuisvesting Willebroek aan

Wednesday 11

January 2023 09:29

Bijna alle gezinnen in Willebroek die huren bij Volkshuisvesting hebben opnieuw een indexering van hun huurprijs ontvangen. Dat laat Jeroen Van Santvoort (Vooruit Willebroek) weten. “Het wordt stilaan een jaarlijkse traditie. De bewoners hebben net na de jaarwisseling een herberekening in de brievenbus ontvangen.”

De bewoners van d’Oude Post trekken opnieuw aan de alarmbel. Van de 41 gezinnen die er wonen moeten ze bijna allemaal een indexering van 50 tot 100 euro per maand bijbetalen. “Dit zijn toch geen sociale tarieven meer? Sommige eigenaars van een private woning betalen minder aan de bank voor de lening van hun eigen woning. Inwoners met een laag inkomen hebben het nu al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, want ook de energiekosten stijgen en in de winkels rekent men de meerkost van de producten door aan de consument. Men duwt mensen op deze manier in de armoede en maakt net de zwakkeren in de samenleving nog zwakker”, klinkt het bij de huurders.

 

“Sommige gezinnen hebben begin 2020 al een serieuze prijsstijging ontvangen”, laat Jeroen Van Santvoort weten. “Een bewoner startte 6 jaar geleden aan een huurprijs van 195 per maand, ondertussen is dit al 350 euro. Dat is bijna een verdubbeling. Bij de hervorming van de sociale huurprijzen tellen zowel de marktwaarde, de inkomens van alle gezinsleden en een energiecorrectie mee in de berekening van de huurpijs.” De Vlaamse regering (NV-A Minister Diependaele) voerde deze nieuwe berekeningswijze van de huurprijs in, maar vele huurders zijn nu de dupe van dit beleid. Onze fractie had toen in de gemeenteraad een motie ingediend om deze asociale maatregel aan te kaarten.

 

Jeroen Van Santvoort (Vooruit Willebroek): “We brengen dit punt alvast op de gemeenteraad en vragen het bestuur om deze huurprijzen te onderwerpen aan een armoedetoets. Een armoedetoets kan onderzoeken of deze nieuwe, hogere sociale huurprijzen deze huurders niet verder in financiële moeilijkheden brengen.


Ga naar
Over de Auteur

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant