Nieuws

LOKAAL: Vooruit wil handelaars laten ondersteunen in het toegankelijker maken van hun zaak

Helmut Jaspers

Bediende

Thursday 06

April 2023 21:13

Voor rolstoelgebruikers, mensen met een rollator of met een kinderwagen is winkelen of een restaurantbezoek niet altijd even vanzelfsprekend. Zeker als er een drempel aan de ingang is. Het is echter niet altijd mogelijk om structurele aanpassingen te doen aan het gebouw om de toegang te verbeteren. 

Tijdens de gemeenteraad van 28 maart stelde gemeenteraadslid Tuur Goormachtig (Vooruit) daarom voor om Dito vzw uit te nodigen. Dito vzw is een organisatie die zich inzet voor de toegankelijkheid van handelszaken en openbare plaatsen. Dito kan een analyse maken over de toegankelijkheid van (bijvoorbeeld) handelszaken. Zo kan de gemeente inzicht krijgen in de huidige toestand van de toegankelijkheid in de gemeente. Op basis hiervan kunnen er aanbevelingen voor de handelaars volgen, wat leidt tot een verbeterde toegankelijkheid voor alle burgers.

Het voorstel van Tuur Goormachtig is niet alleen gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Een betere toegankelijkheid van winkels en openbare plaatsen heeft een positieve invloed op alle burgers, zoals ouderen en mensen met kinderwagens. Het creëert een inclusieve samenleving waarin iedereen de mogelijkheid heeft om volledig deel te nemen aan het openbare leven. Dito vzw ontwikkelde samen met haar vrijwilligers onder andere de actie 'Bellend vlak', waarbij handelaars geadviseerd, volledig ontzorgd en bijgestaan worden bij het verbeteren van de toegankelijkheid van hun zaak. 

In een verdere fase zou de gemeente ook kunnen nadenken om subsidies te geven aan handelaars om de toegankelijkheid van hun zaak te verbeteren. Hierdoor wordt het voor handelaars haalbaarder om de nodige aanpassingen te doen om hun winkel toegankelijker te maken voor iedereen. Dit initiatief heeft dan ook een win-winsituatie voor alle betrokken partijen.


Ga naar Helmut Jaspers
Over de Auteur

Helmut Jaspers

Bediende

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant