Nieuws

LOKAAL: Vooruit wil actieplan voor een betaalbaar Mechelen

Vooruit Mechelen

Wednesday 31

August 2022 09:40

De facturen swingen steeds meer de pan uit. De elektriciteitsfactuur gaat door het dak en ook huren wordt in Mechelen stilaan onbetaalbaar. Zoals de Gazet Van Antwerpen vandaag berichtte op basis van nieuwe cijfers steeg de gemiddelde huurprijs in Mechelen met maar liefst 12%. “De betaalbaarheid van het leven in onze prachtige stad staat onder zware druk. Alle overheden moeten actie ondernemen om de betaalbaarheid te garanderen, ook de lokale overheid. In plaats van een spel van meerderheid tegen oppositie, stellen wij voor alle voorstellen samen te leggen om tot een lokaal actieplan te komen”, zo stelt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit Mechelen.

De energiefactuur, de schoolfactuur, de huishuur… Voor steeds meer Mechelaars worden de komende maanden financieel zeer zwaar. Daarom riep Vooruit deze week op nationaal niveau op tot een overlegcomité waarbij alle overheden samen naar oplossingen zoeken. “Deze crisis vraagt om een politiek die samen naar oplossingen zoekt. Op alle niveaus. Naast maatregelen op Europees, federaal en Vlaams niveau, moeten we ook lokaal kijken wat we kunnen doen om de facturen te verlichten”, aldus Thijs Verbeurgt.

Hoezeer de betaalbaarheid van het leven in onze stad onder druk staat, wordt nog maar eens benadrukt door de nieuwste cijfers van de CIB-Huurbarometer, die de Gazet van Antwerpen publiceerde. De gemiddelde huur bedraagt in Mechelen vandaag 12,2% meer dan een jaar geleden. Deze stijgende huishuur, komt bovenop alle andere facturen. “Wie denkt dat één voorstel of maatregel, alles kan oplossen, maakt de mensen blaasjes wijs. Dit vraagt een breed actieplan met oog voor zoveel mogelijk kosten voor gezinnen, alleenstaanden, bedrijven en organisaties en concrete voorstellen om die te verlagen. Heel wat partijen en ook het Mechels middenveld hebben hier sowieso ideeën en voorstellen rond. In plaats van elkaars voorstellen af te schieten, roepen wij met Vooruit op om de koppen samen te stekken en samen met alle partijen een actieplan uit te werken,” stelt de fractieleider van Vooruit voor.

Op de komende gemeenteraad zal de Vooruit-fractie dit voorstel op tafel leggen. “Als de politiek er niet in slaagt om samen te werken en de betaalbaarheid van het leven te herstellen, zal ook de Mechelaar ons daar ongenadig voor afstraffen. Wij rekenen dan ook op steun voor ons voorstel,” zo besluit Thijs Verbeurgt.


Ga naar Vooruit Mechelen
Over de Auteur

Vooruit Mechelen

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant